Gode mobilvaner Anja Enggren

7 råd til gode mobilvaner

Dårlige mobilvaner, techgiganter og automatpiloten er ikke den bedste cocktail. Vi har heldigvis fået øjnene op for, hvad bagsiden af den digitale medalje også er. Mistrivsel, manglende nærvær og angst er blot nogle af konsekvenser af en konstant opmærksomhed på din smartphone. Apps er bygget til at kalder på dig og kræve mere af dig. Notifikationer popper op, og har du også lyd på, kalder mobilen på dig konstant. Det er ikke længere dig, der vælger, hvad du vil bruge mobilen til, men mobilen der styrer dig. Føler du, at du har mistet kontrollen, så er den gode nyhed, at du kan tage kontrollen tilbage – hvis du vil…

Tag kontrollen tilbage

En ung pige mødte op til coaching. Hun følte sig max presset. Udover 2 jobs, lektier og mange aktiviteter, hun ikke ville gå glip af, gik det op for hende under vores samtale og mapping af hendes tid, at hun dagligt brugte minimum 2 timer om dagen på mobilen. Det var en chokerende opdagelse for hende, da hun samtidig var bevidst om, at tiden på mobilen absolut ingen værdi gav hende.

 

 

Hun er langt fra ene om at have denne vane. De fleste af os ved det godt. Vi bruger al for meget tid på vores mobil. Den ligger og kalder på os, tager vores opmærksomhed, stjæler vores nærvær og vores tid. Vi skal lige tjekke, og vi skal lige undersøge, og der er nok nogen derude, der har brug for svar på noget, eller er der?

 

 

Der skal helt sikkert kigges på lovgivningen, som bl.a. Imran Rashid kæmper for, men vi har også selv et ansvar og et valg. Vi har tilladt automatpiloten at overtage styringen. Netop derfor kan vi også tage den tilbage. Vores hjerner er generelt på overarbejde, og når hjernen er overbelastet, er det bl.a. slut med kreativitet, nærvær, empati og refleksion.

7 råd til gode mobilvaner

Vores hjerne er doven. Den vil helst gøre det, den plejer at gøre. Derfor er det vigtigt, at du laver nogle aftaler med dig selv om, hvordan du vil hjælpe dig selv med at tage kontrollen tilbage. 

Første vigtige step er at blive bevidst om, hvor meget tid du bruger på mobilen, og om den tid, du faktisk bruger, stemmer overens med, hvad du selv finder acceptabelt. Her følger alle 7 råd:

  1. Bliv bevidst om dine vaner; slå skærmtid til som min. eller lav en “mobil-dagbog” hvilket kan virke stærkere, når du skal registrere hver gang, du tjekker mobilen samt hvor længe, du bliver hængende på sociale medier, spil, andet. 
  2. Overvej, hvad du vil bruge tiden på i stedet for, og beslut dig for nye gode vaner; når du er blevet bevidst om, hvad du bruger af tid på mobilen, kan du overveje, hvad du kunne få ud af den tid i stedet for.
  3. Tag et proaktivt valg; hvor meget tid vil du bruge dagligt på mobilen, og hvad vil du bruge den til?
  4. Slå alle notifikationer og lyde fra på apps; du bestemmer hvornår du vil tjekke, ikke din mobil.
  5. Beslut, hvor ofte du vil tjekke den; f.eks. 3 gange dagligt á 10 min.
  6. Beslut, hvad du vil tjekke; hvad er vigtigt, og hvad giver dig værdi?
  7. Vær kritisk i forhold til sociale medier og andre apps; udryd forstyrrende tidsrøvere. Beslut hvad og hvem giver dig værdi at følge?

Gevinsterne ved gode mobilvaner er mange

Når du har øvet dig på de 7 gode råd i minimum 30 dage, vil du begynde at opleve effekten af dine bevidste valg. Gevinsterne af de gode mobilvaner er mange. Blot for at nævne nogle følger her nogle eksempler: 
 
  • Tid, som for mange er en mangelvare. Vi kan ikke ændre på de 24 timer, men vi kan bestemme, hvad vi vil bruge de 24 timer til
  • Nærvær med familie, venner, kollegaer og de omgivelser, du befinder dig i
  • Frihed, du vil opleve en befrielse, når du har generobret kontrollen over dit liv
  • Mental ro, din hjerne får de nødvendige pauser, den har brug for for at fungere optimalt
  • Vær det gode eksempel f.eks. for dine børn
  • Bedre søvn og trivsel
  • Øget livskvalitet

Er du klar til at tage kontrollen tilbage i dit liv? Start allerede i dag.

Læs mere om stresscoaching.

Bedste hilsner

Anja Enggren

Som certificeret stresscoach og søvncoach og søvnvejleder kan jeg hjælpe dig tilbage til bedre livskvalitet med lavpraktiske værktøjer til at håndtere hverdagen. Gode mobilvaner er en vigtig del af det, men det kan også være nødvendigt at tage et 360 graders tjek af dit liv og din søvn, for at rydde op i dårlige vaner og beslutninger, der står i vejen for glæde og energi. 

Søvnmangel kan have store helbredsmæssige konsekvenser for vores liv. Vigtigt at fremhæve er også at søvnmangel går udover vores empati, sociale kompetencer samt indlæringsevne. Det har vi alle brug for, men særligt unge mennesker er afhængige af disse kompetencer i deres skole- og uddannelsesforløb samt almene dannelsesforløb. Derfor er det også særligt vigtigt, at unge mennesker fra starten af deres liv får gode mobilvaner og oplever mobilen som et hjælpeværktøj og ikke en forlænget arm. 

Stresscoaching kan både gennemføres fysisk og online hos søvnvejleder og stresscoach Anja Enggren. Privatklinik i Allerød, Nordsjælland og tæt på København. Et personligt stressforløb løber over 3 måneder.

DEL DETTE INDLÆG
ANDRE INDLÆG
Scroll to Top

Drømmer du om en hverdag med glæde, energi og overskud?

Få adgang til webinaret… 

“Nej tak til stress – Ja tak til bedre søvn” 

og få værktøjer til at komme stress til livs samt gode søvnråd til at optimere din søvn fra i dag. 

Du tilmelder dig samtidig inspirerende nyhedsbrev om stress og søvn, nyheder og kurser – nul spam.