Hold ferie - mental restitution i ferien

7 råd til mental restitution i ferien

start din mentale restitution

Ferien står for døren, og det er en kærkommen lejlighed til at give slip. Give slip på arbejde, give slip på tanker og give din krop og hjerne den nødvendige restitution, den har brug for. Du ved det godt. Du har læst det og hørt det før. Alligevel er det svært at lade mobilen og arbejdsmails ligge i tasken. For du er jo uundværlig. Eller er du?

Online døgnet rundt

I dag er vi alle online det meste af vores vågne tid. Mobilen lokker med ding og dong lyde. Den kalder på os, gør os væsentlige og vigtige. Der er nogen i den anden ende, der afventer og forventer svar på det ene og det andet. Og det er faktisk både arbejdsrelateret og privat. Vi er på i alle døgnets vågne timer – og nogle også døgnet rundt – og tillader sjældent vores hjerne den fornødne pause.

Giv din hjerne pauser

Forestil dig en marathonløber, der løber en marathondistance dagen før Copenhagen Marathon, eller en cykelrytter, der kører den hårdeste etape af Tour de France, dagen før Danmark Rundt. Det ville være tåbeligt, ikk’? Kroppen har brug for restitution for at blive bedre. Det samme har vores hjerne. Hjernen restituerer hver nat, men den har også brug for pauser i løbet af dagen, og endnu bedre er det, når både krop og hjerne får mulighed for en længere restitution i en velfortjent ferie. Restitution gør os stærkere og også bedre til at præstere efterfølgende. Og det kan i høj grad medvirke til at holde stress for døren.

Hjernepause Anja Enggren

Undgå sneak peek

Vælger du derimod at sneak peeke i dine arbejdsmails og -beskeder i løbet af din ferie, kan du tænke over, hvilke signaler du sender din omverden. Dine nærmeste, som har glædet sig til at være sammen med dig, tænker måske, ”vi er ikke lige så vigtige som arbejdet”. Dine kollegaer tænker måske, ”du har ikke et liv”. Er du leder, tænker dine medarbejdere måske ”vores leder arbejder i ferien, det må vi også hellere gøre”. Resultatet af dit sneak peek synes ikke at gavne hverken dig eller dine omgivelser og slet ikke, hvis det på sigt medvirker til stresssymptomer hos dig eller dine kollegaer.

Bring de positive følelser i spil

Giv derfor din hjerne ro og brug gerne din krop fysisk. Leg, gå ture, byg en hule, kast dig over aktiviteter, du ikke når i en travl hverdag og mærk glæden ved at slippe tankerne løs og bringe de positive følelser i spil. Ofte kommer de gode idéer, når vi laver noget helt andet og mindst venter dem.

Og det er ikke kun i ferierne, vi skal lave andre ting end at tænke på arbejde. Helt generelt er det vigtigt, at der hver dag er balance mellem vores fritid og arbejde, og at vi ikke kun identificerer os med arbejdet. De færreste af os vil formentlig i en høj alder kigge tilbage på livet og tænke: ”Gid jeg dog havde arbejdet noget mere”. Tværtimod tænker adspurgte, ”havde jeg bare brugt mere tid på de relationer, der betyder noget for mig”.

Sorry, men du er undværlig

Så svaret på spørgsmålet er, at du er undværlig. De skal nok klare sig uden dig. Og efter den velfortjente ferie vil du møde op udhvilet, energisk og engageret og klar til igen at optage arbejdet, hvor du slap.

Her kommer 7 råd, som du kan starte din ferie på:

  1. Brug den sidste eftermiddag før ferien på at skabe overblik over dine opgaver og prioritér de 3 opgaver, du vil starte med, når du lander igen. Det vil vi give dig ro i hoved og mave og lade arbejdet blive på arbejdet.
  2. Sæt kollegaer ind i opgaver, hvis nødvendigt.
  3. Videresend mails og overdrag systemadgange, hvis nødvendigt.
  4. Sæt autosvar på både mail og mobil, som tydeligt bekriver, at du er på ferie, og at du ikke besvarer mails i ferien, men nok skal vende tilbage igen. Henvis evt. til kollegaer.
  5. Lad derefter din arbejdsmobil blive i tasken eller på arbejdet og læg din pc langt væk. Har du børn og samlever, vil de elske dig for det nærvær, du viser dem ved bare at være til stede og opmærksom. Vær det gode eksempel.
  6. Og ikke kun arbejdsmobilen – vær så meget offline som muligt og brug i stedet tid på aktiviteter, der gør dig glad – og gerne i naturen.
  7. Afsæt første dag efter ferien på dit arbejde til at lande, komme gennem mailboksen samt kigge på det overblik og de opgaver, du prioriterede før din ferie.

Og så er du i gang igen.

Rigtig god ferie og nyd den!

Bedste hilsner

Anja Enggren

Trivselskonsulent – Stress-Sorg-Søvn

DEL DETTE INDLÆG
ANDRE INDLÆG
Scroll to Top

Drømmer du om en hverdag med glæde, energi og overskud?

Få adgang til webinaret… 

“Nej tak til stress – Ja tak til bedre søvn” 

og få værktøjer til at komme stress til livs samt gode søvnråd til at optimere din søvn fra i dag. 

Du tilmelder dig samtidig inspirerende nyhedsbrev om stress og søvn, nyheder og kurser – nul spam.