Bisættelse uden kram

Du ved først, hvad du har, når du ikke har det længere

Har du tænkt over, hvor meget et kram egentlig betyder i en tid, hvor vi ikke må give dem, altså krammene? Paulo Coelho har sagt, ”Det siges, at hver gang vi omfavner nogen, får vi en ekstra dag i livet”. Jeg håber, jeg har sat tilstrækkelig med kram på kontoen, så jeg har lidt at trække på. 

Når vi kan kramme på må og få, tænker vi ikke over betydningen, men når vi ikke kan, bliver det meget eksplicit, hvad det betyder for os, at vi med et kram har mulighed for at underbygge vores følelser. Og hold da op, hvor er det svært at lade være.

Når et kram ikke bare er et kram

I går var jeg til begravelse. Min nære venindes mor døde i en usandsynlig tid. Vi forbinder bisættelser og begravelser med ”at gøre noget i den dødes ånd”. I går levede ceremonien på ingen måde op til min venindes mors ånd. Hun var et livsstykke, en glad person, der elskede at have familien omkring sig, indtil hendes krops nedfald overskyggede livsglæden. I går kunne en lille sluttet kreds på 20 personer samles i kirken, lettere fordelt på bænkene, overvære en ceremoni uden sang. Styrken ved ceremonien blev en meget nærværende præst, hvis ord fik endnu større betydning, måske fordi de blev det essentielle og centrale ved den forholdsvis korte ceremoni.

Men en begravelse uden et kram og et knus til de efterladte og sørgende? Forestil dig det. Jeg havde svært ved at forestille mig det inden, og jeg fik bekræftet, hvor svært det var ikke at kunne omfavne en tydeligt berørt sjæl, som havde brug for netop dét – et kram. For hvad er det, krammet symboliserer i vores del af verden? Medfølelse? Empati? ”Jeg deler din smerte med dig-kram?” Et kram er ifølge en artikel på UdforskSindet.dk meget mere end blot et ikke-verbalt sprog.

”Når du krammer nogen, matcher du deres frekvens, så at sige. Du indgår i en tilstand af ro, hvori følelser regulerer biologi. Fysiologisk synkronisering er i stand til at reducere fysisk smerte, lidelse, stress, frygt, træthed osv.” ”…et simpelt kram fra en elsket kan gøre smerte til en mindre fremtrædende følelse. ”

Kram: et betydeligt plaster på såret

Det er grunden til, at knus og kram til eksempelvis en begravelse dulmer vores smerte og vores sorg. Vi synkroniserer og danner bånd med de mennesker, vi ønsker at vise omsorg, og når vi ikke kan det, står vi alle tilbage med hver vores smerte uden mulighed for at dulme den. Normalt siger handlinger mere end ord. Normalt tillægger vi vores nonverbale sprog langt større betydning end vores verbale. Men i en tid uden kram vokser betydningen af vores verbale sprog, selvom du også på to meters afstand nonverbalt kan udtrykke, hvad du føler.

Efter en begravelse er det kutymen at holde en sammenkomst ”i den dødes ånd”. I min venindes mors ånd ville det nok have været i selskab af en øl og et smørebrød, hvis jeg skulle komme med et kvalificeret bud (og det skriver jeg med et smil på læben med tanker på de glade stunder, jeg har haft med hende i vores ungdomsår). Det er ved denne sammenkomst, at man sammen mindes og får et smil på læben, og hvor børnene leger og minder os alle om, at livet går videre.

Men ikke denne gang. Heldigvis viste vejret sig fra sin bedste side i går. Omsorg og få trøstende ord blev delt på behørig afstand på kirkegården, inden vi alle gik hver til sit med lovning om, at hovedpersonen skal mindes ved en festlig sammenkomst og i hendes ånd så snart, det er muligt.

Nøj, hvor jeg glæder med til at kramme igen. Min veninde skal have det største.

Ære være Ingelises minde.

Kærlig hilsen

Anja Enggren

Stresscoach & Sorgmentor

DEL DETTE INDLÆG
ANDRE INDLÆG
Scroll to Top

Drømmer du om en hverdag med glæde, energi og overskud?

Få adgang til Anja Enggrens Inspirationsunivers og tag dermed de første skridt mod bedre livskvalitet.

Find webinaret Nej tak til stress – Ja tak til bedre søvn, test, lydfiler, stress-og søvnråd mv.

Du tilmelder dig samtidig nyhedsbrevet primært vedr. stress, sorg og søvn – nul spam.