HJÆLP DIN MEDARBEJDER
FÅ EN INTERN SAMARBEJDSPARTNER I STRESS OG SORG - GEVINSTERNE ER MANGE

DIN PROFESSIONELLE SAMARBEJDSPARTNER I SORG

SORG ER ET TABUBELAGT EMNE, DER HOS MANGE FREMKALDER BERØRINGSANGST. DET KAN HAVE STORE KONSEKVENSER FOR EN SORGRAMT MEDARBEJDER OG I SIDSTE ENDE BLIVE EN DYR AFFÆRE BÅDE MENNESKELIGT OG ØKONOMISK.

Kun 5 % af danske virksomheder har i dag en sorgplan ifølge en undersøgelse hos Dansk Erhverv (2019). Det betyder ofte, at det er op til den enkelte leder, hvordan en medarbejder i sorg bliver hjulpet  tilbage til sit arbejde. 

Mange ledere og kollegaer er gode til at rumme og tale med en kollega i sorg, ofte fordi de selv har prøvet det, men desværre oplever de fleste sorgramte medarbejdere, at de står alene med sorgen, og at både leder og kollegaer, har svært ved at tale med dem og rumme deres følelser. I de fleste tilfælde skyldes det manglende viden om sorg, utryghed og berøringsangst. Vi ved ikke, hvad vi skal sige. 

Hvad er sorg?

Sorg er en naturlig reaktion på at miste en relation, én person vi elsker eller holder af. Sorg kan også være tab af arbejdsevne, at miste job, gennemgå en skilsmisse mv., men i denne sammenhæng taler vi om sorg, efter at nærtstående er død. Reaktionen på et sådan tab kan sammenlignes med stresssymptomer, men skal behandles anderledes. Nedenfor er listet blot få symptomer, som vi også kender fra stress. 

Ligesom en stressramt medarbejder har behov for en tilbagevendingsplan, kan en sorgramt medarbejder have samme behov. Men ikke nødvendigvis, da en sorgramt medarbejder også kan vælge arbejdspladsen som et frirum fra sorgen. Det ændrer dog ikke på, at ovennævnte symptomer er tilstede, og at de ofte er undervurderet. Symptomerne vil ofte forårsage nedsat produktivitet i en periode, både i form af nedsat tid og midlertidig nedsatte evner. Det er derfor i virksomhedens interesse både at passe på medarbejderen, det øvrige team og arbejdsmiljøet samt lederen, der kan stå i en situation, som kræver empati og viden om sorg for at være i stand til at hjælpe medarbejdere så godt tilbage som muligt og måske være medvirkende årsag til, at sorgen ikke forlænges eller kompliceres.

Fakta om sorg

En medarbejder i sorg kan have rigtig svært ved at genfinde fodfæste i sin hverdag og i sit liv. Medarbejderens livssyn har ofte ændret sig efter et tab. Mange mister glæde, energi og overskud og har brug for hjælp til at hele og håndtere sorgen samt genopbygge sig selv i en ny livssituation og hverdag.

Jo hurtigere og bedre du som virksomhed og leder kan hjælpe og støtte din medarbejder, jo før får du en medarbejder tilbage, der trives og præsterer i sit arbejde igen.

Og ved at involvere det øvrige team hjælper du medarbejderen samtidig med, at du også har øje på, hvordan situationen påvirker det generelle arbejdsmiljø. 

Kilde: Det Nationale Sorgcenter

stress coaching
Anja Enggren - sorg samtaler

En lille investering - med en stor gevinst

Zen-sten-balance

Få en virksomhedsaftale

Få råd og vejledning til, hvordan du som leder kan støtte din sorgramte medarbejder i at vende tilbage til arbejdet, samt hvad du skal sikre dig for at bevare det gode arbejdsmiljø.

Få et klippekort

Ved et sorgforløb slipper jeg først medarbejder, når denne føler sig rustet til at fortsætte på egen hånd. 

1 klip er 1 time. Alle priser er ekskl. moms. 

 

Drømmer du om en hverdag med glæde, energi og overskud?

Få hjælp her og nu. Start i dag.

Få gratis adgang til et inspirationsunivers af lydfiler, guides og videoer til at hjælpe dig med at tage de første skridt mod at få det bedre. 

Du tilmelder dig samtidig nyhedsbrevet primært vedr. stress, sorg og søvn – nul spam.