Drop nytårsfortsæt

Sådan kommer du i mål – Nytårsforsæt

Nytårsforsæt

Vanen tro er januar måneden, hvor der er ekstra pres på fitnesscentrene, og de loyale brugere glæder sig til at presset ebber ud i februar. Det er også måneden, hvor nogen ikke drikker alkohol, stopper med at ryge, ikke indtager sukker og så videre. Der findes mange eksempler på, at januar åbenbart er måneden, som skal lægge navn til nytårsforsæt i alle afskygninger, hvorefter de fleste langsomt slækker på kravene og falder tilbage til de gamle vaner. For nøj, hvor er det svært at gøre op med de der vaner.

Vi er vanedyr - derfor er det svært

Vi er i bund og grund vanedyr, nogen mere end andre. Når først vi har kørt en vane ind, så er stien lagt i vores hjerne. Vanen kører mere eller mindre på autopilot, så vi slipper for at bruge for meget krudt på at udføre den. Faktisk er det kun max. 7 % af vores tanker og handlinger bevidste. Det vil sige, at ca. 93 % af det vi gør, gør vi ubevidst. Er der noget at sige til, at det er svært at ændre en vane? Det kræver utrolig opmærksomhed af os, og ressourcerne, vi skal bruge på det, er krævende. Ofte er det svært, fordi vi ikke har forberedt os godt nok og ikke har mærket efter, hvad det rent faktisk vil give os at opnå det ønskede.  

Slut med nytårsfortsæt!

Jeg er holdt op med nytårsforsæt for længe siden. Lige som så mange andre holdt det i januar, og så var det tilbage til gamle vaner. Det hjælper ikke! Men hvad kan man så gøre? Jeg har stillet mig selv følgende spørgsmål i nævnte rækkefølge.

Hvad vil jeg gerne opnå det kommende år?

Og det er netop det, jeg vil råde dig til også at gøre. Drop dit nytårsforsæt og stil i stedet dig selv disse spørgsmål:

  • Hvad ønsker jeg allermest at få ud af det kommende år?
  • Hvilken stemning ønsker jeg at opnå?
  • Hvilke følelser vil jeg gerne have?
  • Og hvilke værdier er vigtigst for mig?

Hvad skal der til, for at jeg kan opnå det?

Når du er blevet bevidst om, hvad du gerne vil prioritere det kommende år, altså hvad der er vigtigt for dig, er det muligt for dig at være proaktiv og træffe bevidste valg. Så hvad kunne svarene på det næste spørgsmål være, ”hvad skal der til, for at jeg kan opnå det?”

Eksempel: Jeg ønsker overskud og ro i hverdagen, derfor vil jeg lægge ugeplaner for at få overblik. Jeg vil også prioritere familien frem for arbejde, så jeg sikrer mig, at jeg det næste år, har tid til mig selv og min familie. Om morgenen er det vigtigt, at vi spiser morgenmad sammen, forbereder os aftenen før f.eks. pakker tasker og går i seng i ordentlig tid, således at vi kan ønske hinanden god dag med et smil og sende alle godt afsted. Når jeg føler mig forberedt og har sovet godt og nok, har jeg også mere overskud til andre.  Jeg har det godt, når jeg også har lidt tid til at være mig selv, hvor jeg enten kan gå en tur, træne eller dyrke min hobby. Når jeg er glad, kan jeg gøre andre glade.

 

nytårsforsæt Anja Enggren

Nu er det din tur!

Stil dig selv de nævnte spørgsmål. Hvad ønsker du at opnå det kommende år, og hvad skal der til? Jo mere konkret du er, jo nemmere er det at gøre det efterfølgende.

Luk dine øjne og forestil dig, hvordan det vil være. Hvordan vil dine morgener være? Hvilken følelse vil du have i kroppen? Hvordan vil dine omgivelser reagere på det? Hvad vil det betyde for dig? Hvad vil det give dig? Og hvor vigtigt er det egentlig for dig at opnå det ønskede?

Hvad kan forhindre dig i at gøre det?

Du kan helt sikkert allerede mærke og fornemme, hvordan din nye hverdag vil føles, så for at opnå og fastholde det, er det også nødvendigt at spørge dig selv, hvad kan forhindre dig i at gøre det?

Ved at være bevidst om, hvad der kan forhindre dig i at opnå det ønskede, vil du hurtigere få øje på, når du er ved at plumpe i. Og det er ok at plumpe i. Brug det til at lære af det, så du kan forhindre det i at ske igen. 

Hvad skal minde dig om at gøre det?

Hvordan vil du kunne se og mærke resultatet af din indsats, og hvad skal der til for at, du minder dig selv om at fastholde dine beslutninger? Der er mange muligheder. Du skal finde den, der virker for dig. Det kan være en seddel eller et billede på køleskabet. Det kan være en støttende sætning. En post-it på din arbejdsplads. Et armbånd eller noget helt tredje.

You can do it!

Jeg vil ønske dig held og lykke med din beslutning for det nye år. Ikke blot et nytårsforsæt, men en ændring der for alvor giver dig værdi i dit liv, og som du kan fastholde.

Og ønsker du hjælp og støtte i processen, kan du læse mere her.

Godt Nytår! 

Bedste hilsner

Anja Enggren

DEL DETTE INDLÆG
ANDRE INDLÆG
Scroll to Top

Drømmer du om en hverdag med glæde, energi og overskud?

Få adgang til webinaret… 

“Nej tak til stress – Ja tak til bedre søvn” 

og få værktøjer til at komme stress til livs samt gode søvnråd til at optimere din søvn fra i dag. 

Du tilmelder dig samtidig inspirerende nyhedsbrev om stress og søvn, nyheder og kurser – nul spam.