GENFIND GLÆDE OG FODFÆSTE I DIT LIV
FÅ PROFESSIONEL SORGRÅDGIVNING
DU KOMMER IKKE GENNEM EN SORG - DU LÆRER AT LEVE MED DIN SORG

Efterladt og i sorg?

Sorg er et udtryk for, at du har mistet en relation, måske én du elskede. Du kommer dig ikke over sorg, men du kan lære at leve dit liv med tabet. 

Sorgbearbejdelse handler om at hele og genopbygge sig selv, og ofte som et forandret menneske med nye perspektiver på livet.

Det kan være svært at finde fodfæste i dit nye liv. Derfor behøver du ikke at gøre det alene. Få hjælp til at mestre din sorgproces, så du igen kan finde glæde i livet. 

Som sorgrådgiver tilbyder jeg professionel hjælp. Du vil blive mødt i øjenhøjde med empati og omsorgsfuld rådgivning. Min samlede værktøjskasse til at hjælpe dig består af personlig livs- og sorgerfaring, diplom i sorgrådgivning samt værktøjer og redskaber fra coaching verdenen. 

 

anja enggren

Et sorgforløb

Et sorgforløb vil altid tage udgangspunkt i dig, og der hvor du er lige nu. 

Et sorgforløb handler om…

  1. At få indsigt og forståelse for følelser, tanker og reaktioner
  2. At tale om tabet i et fortroligt rum
  3. At forstå sorgprocessen som en naturlig proces
  4. At få redskaber og vejledning til at håndtere og strukturere en ny hverdag
  5. At identificere og mobilisere et støttende netværk
  6. At give rum til at udtrykke tabubelagte følelser som lettelse, skam, skyld og vrede
  7. At blive mødt i øjenhøjde og med forståelse
  8. At lære at leve med sit tab 
  9. At finde ny mening og genfinde fodfæste og glæde

”Lad ikke sorgen komme i vejen for dit liv. Lev med sorgen, og lad den nære, styrke og berige dit liv, så tabet får mening.

Er du pårørende?

Som pårørende har du stået den syge bi i kortere eller længere tid, og du er fysisk og psykisk udmattet. Perioden har krævet eller kræver måske stadig, at du er limen i hjemmet. Du står for alt det praktiske, fra indkøb til rengøring, chauffør, hus, have, hente og bringe børn, økonomi og så videre. 

Måske har du også følt dig som koordinatoren mellem alle behandlingerne, lægebesøg og indlæggelser, og du har haft overblik over alle beskederne fra behandlerne. Du skal også være der for den syge, og måske påtager du dig også ansvaret for at finde den optimale behandling eller alternativer. 

Og ja, så er der også lige dit arbejde, du skal passe. Oven i hatten er der den følelsesmæssige belastning, som du faktisk ikke har eller har haft tid til at forholde dig til, da al din opmærksomhed går til at holde sammen på hjemmet, og måske også få dine børn eller andre pårørende igennem forløbet. Det er stressfuldt og mentalt belastende.

Fordi jeg tog et aktivt valg om at få det bedste ud af livet, lever jeg i dag et liv, som jeg er glad for, hvor især dét at kunne hjælpe andre udgør en stor del af motivationen og glæden.

anja enggren

hvordan ser sorgprocessen ud?

to-spors-modellen

Står du midt i en sorg, kan du måske genkende modellen. Dit liv er forandret, men du skal stadig have en hverdag til at fungere. Alt det praktiske omkring dødsfaldet er overstået. Måske var du den, der koordinerede og planlagde bisættelsen, og derfor var optaget af det for en stund. Men nu banker hverdagen på døren. Følelserne larmer måske også lidt mere, men du kan ikke holde ud eller rumme at være i dem hele tiden, og derfor er arbejdet, sociale arrangementer, haven, sport, fritidsinteresser eller nye hylder i køkkenet noget, du finder frirum i. 

Og det er præcis det ovenstående proces symboliserer. Vi bevæger os ofte imellem den tabsorienterende og den reetablerende proces, hvor vi i den tabsorienterende bearbejder vores sorg og i den reetablerende forholder os til de forandringer, tabet har forårsaget. 

For nogen sørgende er sorgprocessen forlænget eller kompliceret. Det kan afhænge af mange faktorer. Når sorgprocessen er kompliceret vil det ofte vise sig ved, at den tabsorienterende proces bliver for overvældende, og at den sørgende derfor bevæger sig mest i den reetablerende proces og dermed undgår sorgen. En anden situation kan være, at den sørgende opholder sig mest af den tabsorienterende proces og sidder fast i sorgen, og dermed undgår den reetablerende proces. 

Uanset hvordan din sorgproces ser ud, er den rigtig for dig. Man kan ikke sørge forkert. Du kan imidlertid have brug for støtte, hjælp og rådgivning til at bevæge dig hen imod at leve dit liv videre med din sorg. 

Bliver jeg glad igen

Glæde

find ny mening

Før eller siden bliver vi alle mindet om, hvor sårbart livet er. Men det er også her, vi forstår, hvor vigtigt, det er, at vi lever, det liv vi ønsker at leve og griber lykkens små øjeblikke, og handler på vores drømme.

Når vi står midt i en sorg eller en krise eller på anden vis møder modgang i livet, kan vi have brug for at blive mødt og forstået eller bare lyttet til. Og vi kan have brug for hjælp til at blive guidet i den rigtige retning, så vi igen kan finde accept af det, vi ikke kan gøre noget ved, og dermed ny mening og glæde i livet.

Jeg fandt mening i at omsætte min sorgarbejdelse til en bog, der støtter og hjælper andre pårørende og efterladte. 

Scroll til toppen

Drømmer du om en hverdag med glæde, energi og overskud?

Få adgang til Anja Enggrens Inspirationsunivers og tag dermed de første skridt mod bedre livskvalitet.

Find webinaret Nej tak til stress – Ja tak til bedre søvn, test, lydfiler, stress-og søvnråd mv.

Du tilmelder dig samtidig nyhedsbrevet primært vedr. stress, sorg og søvn – nul spam.