anja enggren undgå julestress

Sådan undgår du julestress

Gå julen i møde med glæde og overskud

Du kender måske følelsen af, at hjertet nærmest sidder i halsen bare ved tanken om julens travlhed. Måske får du sved på panden, inden vi overhovedet har ramt december måned. Det skyldes bl.a. at vores tanker, følelser og det, vi mærker i kroppen, hænger uløseligt sammen. Det ene påvirker det andet. Ofte er det vores følelser, der kan spore os ind på, om noget er galt, eller alt er godt. Går der for lang tid, hvor vi ikke har det godt, begynder kroppen at råbe dig op med fysiske symptomer. Det bedste tidspunkt at stoppe op og lytte er, er skridtet før symptomerne, og når du følelsesmæssigt mærker, at noget kunne være anderledes. Din krop lyver aldrig, så stop op og lyt.

Der kan være mange årsager til, at vi igennem december måned ikke mærker julefryd og ro i sjælen:

Du kan vælge din tilgang

De fleste af disse årsager kan du imødekomme og omfavne med bevidste valg og handlinger, men du er nødt til at vide, hvad der er vigtigt for dig. Det handler om, hvordan du vil møde december måned. Du kan vælge din tilgang.

Jeg vil selvfølgelig anbefale den proaktive tilgang, og derfor er det det, vi beskæftiger os med her, men du kan sagtens have det godt med den reaktive tilgang, hvis du samtidig ikke bekymrer dig, kan nyde nuet og tænker ”det skal nok gå”.

Tilpas dine ambitioner til dine ressourcer

Ressourcer er både tid, økonomi og interesser. Hvis du julen igennem pådutter dig selv ting, du ikke har lyst til, ikke har tid til samt ikke får energi af, overbelaster du dit nervesystem.
Start med at stille dig selv spørgsmålene:

  1. Hvad har jeg egentlig lyst til, når jeg helt selv kan vælge?
  2. Hvordan er december måned en god måned for mig?
  3. Hvad er det for en følelse, jeg gerne vil have i min krop?
  4. Hvad er vigtigt for mig?

Sæt dig med papir eller pc og gør dig dine egne tanker. Kald det dine juleværdier i december måned, og brug dem som ledestjerne og beslutningsgrundlag for, hvordan din december måned skal se ud. Lad det være dit udgangspunkt, når du planlægger din december måned, uanset om du indgår i en familie eller ej. 

Selvfølgelig vil dine juleværdier også være dine værdier fremadrettet. Du kan derfor bruge dine juleværdier som starten på, at du fremadrettet – også efter nytår – vil være proaktiv og tro mod dig selv i resten af dit liv. 
Når du lever i overensstemmelse med dine værdier, er sandsynligheden for at blive juleglad større, og dermed kan du også gøre andre juleglade – familie, børn, partner, venner, kollegaer.

Med ønsket om en dejlig december måned

Glædelig julehilsen

Anja Enggren

 

 

DEL DETTE INDLÆG
ANDRE INDLÆG
Scroll to Top

Drømmer du om en hverdag med glæde, energi og overskud?

Få adgang til webinaret… 

“Nej tak til stress – Ja tak til bedre søvn” 

og få værktøjer til at komme stress til livs samt gode søvnråd til at optimere din søvn fra i dag. 

Du tilmelder dig samtidig inspirerende nyhedsbrev om stress og søvn, nyheder og kurser – nul spam.