HJÆLP DIN MEDARBEJDER I SORG

Sorgrådgivning til organisationer og virksomheder

Sorg er et tabubelagt emne, der hos mange fremkalder berøringsangst, som kan have store konsekvenser for en medarbejder og i sidste ende blive en dyr affære både menneskeligt og økonomisk for både medarbejder og virksomhed.

anja enggren

Tab og sorg

Støt din medarbejder

Sorg er ikke kun sorg efter dødsfald. Sorg kan også opstå efter andre tab og livskriser, som bl.a. kan opstå i forbindelse med de mange livsfaser, vi som mennesker gennemgår.

Jo hurtigere organisationen tager hånd om at hjælpe og støtte en medarbejder i sorg, jo større chance er der for at forebygge stress og langtidssygemelding.

Nedenfor finder du derfor målrettede ydelser, der kan klæde organisationen på til at tale om og håndtere sorg, som netop kan hjælpe organisationen med at støtte medarbejdere i krise samt hjælpe dem bedst muligt tilbage til arbejdspladsen.

Kompliceret sorg koster samfundet 3,4 milliarder
10-20% af sorgtilfælde vurderes til at være komplicerede med 6+ måneders sygefravær
40%+ bliver sygemeldt efter tab af nærtstående
50% oplever, at et tab påvirker deres arbejdsliv i høj eller meget høj grad
2 ud af 3 medarbejdere skjuler deres sorg på arbejdspladsen

Kilde: Det Nationale Sorgcenter

Akut sorgrådgivning til leder og team

Når en medarbejder eller kollega mister en nærtstående eller på anden vis oplever akut sorg, kan det være svært som leder at vide, hvordan du bedst støtter op og hjælper den sorgramte medarbejder tilbage. Det kan også være svært at vide, i hvilket omfang og hvordan du med fordel kan involvere resten af teamet. 

Få hjælp til at forstå sorgen, og hvordan du bedst muligt hjælper din sorgramte medarbejder tilbage til arbejdet.

Jo hurtigere og bedre du som leder og kollega kan hjælpe og støtte din medarbejder, jo før får du en medarbejder tilbage, der trives og præsterer i sit arbejde igen.

anja enggren

Hvad kan sorgrådgivningen støtte dig i? 

En medarbejder i sorg kan have rigtig svært ved at genfinde fodfæste i sin hverdag og i sit liv. Medarbejderens livssyn har ofte ændret sig efter et tab. Mange mister glæde, energi og overskud og har brug for hjælp til at hele og håndtere sorgen samt genopbygge sig selv i en ny livssituation og hverdag.

Sorg er naturligvis individuelt, og du kan stå med en medarbejder, der skjuler sin sorg og begraver sig i sit arbejde, imens en anden er meget grådlabil, og som ikke kan komme igennem en hel arbejdsdag mv. Sorgen har mange ansigter, og du kan få hjælp til at genkende din medarbejders sorg, og de faldgruber du skal være særligt opmærksom på. 

Ved at involvere det øvrige team hjælper du medarbejderen samtidig med, at du også har øje på, hvordan situationen påvirker det generelle arbejdsmiljø. 

Hvad indeholder rådgivningen?

Du får viden om…

  • sorgprocessen 
  • sorgreaktioner 
  • faldgruber
  • den sorgstøttende samtale inkl. samtaleguide
  • rådgivning om før, under og efter
  • tilbagevendingsplan m.v.

Rådgivning er naturligvis individuel og tager udgangspunkt i dit behov og situation, og den skal sikre, at du ikke står alene eller brænder ud, fordi situationer som denne, kan kræve mange af dine ressourcer. 

Derfor tilbyder vi også 1:1 sorgforløb til din medarbejder – se nedenfor. 

Kontakt mig og hør nærmere om, hvordan jeg kan hjælpe dig.

Sådan hjælper du din medarbejder i sorg tilbage til arbejdet

Tab og sorg

1:1 sorgforløb til medarbejder

Vil du hjælpe din medarbejder med at hele sine sorg, så medarbejderen kan genfinde energi og livslyst og langsomt vende tilbage til arbejdet?

Et individuelt sorgforløb består af 8 samtaler. 

Sorgforløbet tager udgangspunkt i den eneste evidensbaserede metode i sorgbearbejdning, som anvendes verden over (The Grief Recovery Method). 

Medarbejderen får en struktureret metode og værktøjer til at hele sine tab og sorger. 

anja enggren

Medarbejderen får...

anja enggren

Virksomheden får...

 

Vil du tilbyde din medarbejder de bedste betingelser for at genfinde fodfæste i livet – privat som arbejdsmæssigt, kan dette sorgforløb være et helende åndehul for din medarbejder og en hjælp til dig som leder. 

Rådgivning

Udarbejdelse af sorgpolitik/-plan

Gode aftaler skal laves i fredstid. Det skal en sorgpolitik også. Når først en medarbejder eller leder står i en dyb krise, er det svært at bevare roen, vide hvad man skal gøre og træffe de gode beslutninger. 

En sorgpolitik er forebyggende og støtter dels lederen, så der er en køreplan for, hvordan leder og organisation agerer, når medarbejder er i krise eller sorg. En sorgpolitik sikrer, at alle bliver behandlet ens og får samme tilbud – den dybe tallerken skal ikke opfindes hver gang. En sorgpolitik støtter lederen i, hvad der skal ske før, under og efter, at en medarbejder står i en svær situation og har mistet en nærtstående.

Sorghåndtering

Hvordan udarbejder vi en sorgpolitik?

En sorgpolitik handler om, hvordan vi praktisk agerer og handler i situationen. Den er også et udtryk for virksomhedsledelsens holdning til, hvordan vi understøtter og hjælper ledere såvel som kriseramte medarbejdere, og derfor er den også medvirkende til at skabe tryghed og et godt arbejdsmiljø. 

Der er mange spørgsmål at forholde sig til i udarbejdelsen af en sorgpolitik. Sender vi blomster? Deltager vi i bisættelsen? Hvornår kontakter vi medarbejderen? Hvem gør det? Hvordan? Hvilken hjælp tilbyder vi? Plejeorlov? Hvordan involverer vi teamet? Tilbagevendingsplan? Hvordan taler vi om sorgen? Hejser vi flag? 

Der er mange ting at forholde sig til og mange spørgsmål, der dukker op, når først akutsituationen opstår. 

Vær forberedt og giv alle medarbejdere tryghed i, at også de vil blive hjulpet, hvis det værste skulle ske for dem. 

Kontakt mig og hør hvordan jeg kan hjælpe jer i mål med en sorgpolitik. 

Hvis du selv har mod på at udarbejde en sorgpolitik, kan du finde skabeloner nedenfor. 

Anja Enggren - sorg samtaler

Workshop for
ledere og HR

Få indsigt i hvordan I bedst kan hjælpe medarbejdere i sorg tilbage til arbejdet

Læs mere

Anja Enggren - sorg samtaler

Workshop for tillidsvalgte om sorg

Få indsigt i hvad sorg betyder for arbejdsmiljøet, og hvad du kan gøre som tillidsvalgt

Læs mere

Anja Enggren - sorg samtaler

Kursus - bliv intern sorgambassadør

Du lærer, hvordan du bedst kan støtte en kollega i sorg og bliver den interne "sorgbuddy" i din organisation

Læs mere

Scroll to Top

Download miniguide i dag...

…og få konkret viden om sorgreaktioner, sorgprocessen, involvering af kollegaer og den svære sorgsamtale. 

Du tilmelder dig samtidig mit nyhedsbrev målrettet ledere, HR og tillidsvalgte, der ønsker viden om sorghåndtering på arbejdspladser. Nul spam.