søvnforløb anja enggren

Stress og søvn – 3 tips til bedre søvn, når du har stress

Stress og søvnmangel er for mange en del af et moderne liv. Vi bliver konstant udsat for en overvældende strøm af informationer, deadlines, forpligtelser og pres, der i den grad påvirker vores helbred og trivsel. En af de mest påvirkede områder er vores søvn. Stress kan forstyrre vores gode søvn og føre til søvnmangel, hvilket igen har en negativ indvirkning på vores fysiske og mentale sundhed. Du får her 3 gode råd til at forbedre din søvn, når du har stress inde på livet, så du kan skabe bedre betingelser for din søvn og dermed forbedre din søvn

Hvordan påvirker stress søvnen?

Stress kan være en stor hindring for en god nattesøvn. Når vi er stressede, aktiverer vores kroppe det sympatiske nervesystem, der står for kamp-eller-flugt reaktionen. Dette fører til frigivelse af stresshormoner som kortisol, der øger vores hjertefrekvens og holder os vågne. Desuden kan stress forårsage angst og bekymring, hvilket gør det svært at slappe af og falde i søvn. Den konstante tankestrøm holder vores sind i gang og forstyrrer den dybe restituerende søvn, vi har brug for. Det kan gå hen at blive en ond cirkel, fordi angsten for ikke at kunne falde i søvn bliver selvforstærkende.

Konsekvenserne af søvnmangel

Søvnmangel som følge af stress kan have alvorlige konsekvenser for vores helbred og daglige trivsel og funktion. Manglende søvn påvirker vores kognitive evner, såsom hukommelse, koncentration, indlæringsevne og beslutningstagen. Det kan også forringe vores immunsystem, øge risikoen for at vi tager på i vægt. Vi kan blive mindre empatiske og have sværere ved at indgå i sociale relationer, og vi kan udvikle psykiske lidelser som angst og depression. Har vi ikke stress, kan søvnmangel medfører stress. Det er tydeligt, at søvn er en yderst vigtig kilde til vores generelle trivsel og velvære og er derfor vigtig at prioritere, især under perioder med stress.

3 gode råd til bedre søvn under stress

1. Skab beroligende søvnritualer og gode rammer

  • Brug tid på at skabe en behagelig søvnfremmende atmosfære og adfærd før sengetid.
  • Undgå skærme, lyt til afslappende musik eller læs en bog for at berolige dit sind.
  • Praktiser stressreducerende teknikker: Dyb vejrtrækning, meditation eller yoga kan hjælpe med at lindre stress og skabe ro før sengetid.
  • Skab gode rammer: Hold dit soveværelse køligt, mørkt og stille for at skabe de bedste betingelser for en god søvn.

2. Gode vaner om dagen påvirker søvnen om natten

Optimér din mulighed for god og bedre søvn med gode vaner. Hvad du gør i løbet af dagen, påvirker din søvn om natten og kan være afgørende for at forbedre søvnkvaliteten, især når man har stress.

  • Dyrk regelmæssig motion: Fysisk aktivitet hjælper med at reducere stressniveauet og fremmer en dybere søvn. Prøv at indarbejde moderat træning i din daglige rutine.
  • Undgå at spise tunge måltider eller indtage koffein og alkohol tæt på sengetid, da disse kan forstyrre søvnrytmen.
  • Opret en fast sengetid og vågnetid for at træne din krop til at følge en regelmæssig søvnplan.
  • Undgå at bruge sengen til andre aktiviteter end søvn og intimitet, da det kan forvirre hjernen og gøre det sværere at falde i søvn. Skærme er ”no go” i soveværelset.

3. Søg gerne støtte og professionel hjælp til bedre søvn og håndtering af stress

Under perioder med stress kan det være gavnligt at søge støtte fra venner, familie eller en stresscoach. Del dine bekymringer og udfordringer med dem, og vær åben for at modtage hjælp og rådgivning. Stresscoaching eller anden form for hjælp kan hjælpe og støtte dig i at lære at håndtere en stresset hverdag med lavpraktiske værktøjer, der både lærer dig at passe på dig selv, at prioritere, at sige fra samt for øje på, hvad der gør dig glad som modvægt i en travl hverdag. Ved at arbejde med en ekspert kan du opnå en bedre forståelse for, hvad der lige præcis trigger din stress, så du i fremtiden kan mestre det og dermed også forbedre din søvnkvalitet

Stress og søvn går hånd i hånd

Når vi oplever stress, kan det påvirke vores evne til at falde i søvn og opretholde en god søvn. Denne mangel på søvn kan igen forværre vores stressniveau og vores generelle trivsel, glæde og velvære. Ved at implementere gode og sunde søvnvaner, etablere et beroligende søvnritual og søge støtte, kan du forbedre din søvn. Prioritering af god søvn er afgørende for vores fysiske og mentale helbred, og ved at følge disse 3 råd, er du på rette vej imod en bedre søvn og dermed mere glæde og livskvalitet i din hverdag.  

Jeg håber, at du kan bruge de gode råd og er blevet motiveret til at prioritere din søvn. 

Bedste hilsner

Anja Enggren

Som certificeret søvnvejleder og stress- og søvncoach kan jeg hjælpe dig tilbage til bedre søvn, så du igen får oplevelsen af, at god søvn er en naturlig del af dit liv. Søvnmangel kan have store helbredsmæssige konsekvenser for vores liv. Vigtigt at fremhæve er også at søvnmangel går udover vores empati, sociale kompetencer samt indlæringsevne. Det har vi alle brug for, men særligt unge mennesker er afhængige af disse kompetencer i deres skole- og uddannelsesforløb samt almene dannelsesforløb. 

Søvnen kan forbedres i samspil med et stressforløb, som både kan gennemføres fysisk og online hos søvnvejleder og stresscoach Anja Enggren. Privatklinik i Allerød, Nordsjælland og tæt på København. 

DEL DETTE INDLÆG
ANDRE INDLÆG
Scroll to Top

Drømmer du om en hverdag med glæde, energi og overskud?

Få adgang til webinaret… 

“Nej tak til stress – Ja tak til bedre søvn” 

og få værktøjer til at komme stress til livs samt gode søvnråd til at optimere din søvn fra i dag. 

Du tilmelder dig samtidig inspirerende nyhedsbrev om stress og søvn, nyheder og kurser – nul spam.