Anja Enggren - sorgrådgivning

Tag pause fra sorgen – helt naturligt

Børnenes naturlige sorgproces

Sorgen og sorgprocessen kan føles smertefuld og tyngende, hvis vi ind imellem ikke tillader os selv en pause fra sorgen. Voksne kan have svært ved naturligt at pendulere i denne proces, hvorimod børn har denne naturlige og fantastisk evne til at hoppe ud og ind af leg og virkelighed. Det ene øjeblik er de kede af det, det næste øjeblik løber de rundt og leger med de andre børn og har glemt (heldigvis) alt om sorgen.

Lammet af sorg - 2 vigtige beslutninger

Børnenes måde at håndtere sorgen på, kan vi som voksne lære noget af. Jeg var selv lammet af sorg, da jeg mistede min mand på grund af kræft. Jeg stod alene tilbage med vores datter på knapt 6 år. Det var meningsløst. Det var hårdt. Hvordan skulle jeg komme igennem det? Og hvordan skulle jeg få min datter igennem det? Set i bakspejlet tog jeg to vigtige beslutninger.

1. Pauser fra sorgen

Jeg besluttede mig for, og tillod mig selv, at tage små pauser fra sorgen. Det kunne være at gå til koncert med mine veninder. At mødes med venner i Gilleleje Havn og spise fisk en sommerdag. At min datter og jeg impulsivt tog på Bakken eller bare slentrede ned til byen og spiste is. Det var ikke så vigtigt, hvad det var, men det, at jeg gav mig selv små frirum og dermed fornyet energi til at være i sorgen, som i den grad drænede mig for al energi, var altafgørende for at overleve og også være der for min datter. Sorgen føles som et fuldtidsjob og ved siden af, skal du måske også lige passe et arbejde. Det skulle jeg. 

2. Få det bedste ud af mit liv

Min anden vigtige beslutning var, at jeg ikke kunne ændre på situationen, men jeg kunne vælge at bruge den som afsæt til at få det bedste ud af mit liv fremadrettet, da jeg nu var påtrængende bevidst om, at livet kan slutte langt tidligere en forventet. At tage denne beslutning var nemmere sagt end gjort. Jeg forsøgte imidlertid at være kritisk i forhold til, hvordan jeg brugte min tid og hvorfor. Det blev vigtigt for mig, at min tid skulle udfyldes med meningsfulde ting, og som tiden og årene gik, blev denne beslutning vigtigere og vigtigere.

6 kærlige råd til sørgende

  • Tillad dig selv at tage timeout fra sorgen
  • Forkæl dig selv og gør lystbetonede ting – selvomsorg
  • Tillad dig selv momentvis glæde. Dit netværk forstår godt, at du har alvoren med i det
  • Vær åben overfor venner og familie
  • Inddrag gerne venner og familie, hvis du har børn og brug for alenetid og pause.
  • Find den gode balance mellem at finde fodfæste i et for altid forandret liv, sorgbearbejdning og åndehuller fra sorgen. 

Udskyd ikke sorgbearbejdelsen

Selv erfarede jeg, at jeg hen over den første sommer efter mit tab, stoppede med at komme til mine rådgivningsbesøg i Kræftens Bekæmpelse, fordi jeg ikke orkede at møde op til ked-af-det-tid. Det blev jeg så alligevel, ked af det, bare alene. Sorgen indhentede mig, selvom jeg prøvede at holde den på afstand. Men det blev den kun voldsommere af. Mit råd er derfor klart. Mød sorgen og find din måde at bearbejde og mestre den på og tillad dig selv de små frirum – ligesom børnene.  

Føler du dig alene med sorgen, måske endda forkert, eller har svært ved at mestre den, kan du søge professionel hjælp. 

Bedste hilsner

Anja Enggren

Sorgrådgiver Anja Enggren

Anja Enggren, stresscoach og sorgrådgiver, yder 1:1 sorgstøttende samtaler og sorgbearbejdningsforløb, som også kan gøres i støttende og tryg gruppe

I Allerød, Nordsjælland, Storkøbenhavn og resten af Danmark holder Anja Enggren foredragworkshops og kurser i sorgrådgivning, ligesom Anja klæder virksomheder og organisationer på til at håndtere sorg på arbejdspladsen og skabe bedre kår for sorgramte medarbejdere. 

DEL DETTE INDLÆG
ANDRE INDLÆG
Scroll to Top

Ønsker du at finde fodfæste i livet med sorg?

Sorg kan tynge og stå i vejen for vores liv.

Få adgang til webinaret om sorgbearbejdning “Hel dit hjerte og lev dit liv”

og få indsigt i, hvordan du kan bearbejde sorg og lære den at kende, så du igen mærker livslyst og glæde. 

Du tilmelder dig samtidig inspirerende nyhedsbrev om sorg, sorgbearbejdning, nyheder og kurser – nul spam.