anja enggren stresscoach

Tilbage til arbejdet – glad eller trist?

Tilbagevendingsplanen til arbejdspladsen ruller i Danmark. Ikke tilbagevenden efter stress eller sorg, men tilbage til arbejdet efter mange måneder med hjemmearbejde og et liv vendt på hovedet på godt og ondt. Er du én af dem, der slet ikke kan vente på at vende tilbage til arbejdspladsen og kollegaerne, eller sidder du lige nu med en knugende følelse i maven over igen at skulle ud ad døren, tilbage til storrumskontoret og en dag fyldt med forstyrrelser?

Undskyld, men jeg stortrives

I april 2020 skrev jeg indlægget ”Undskyld, men jeg stortrives”, hvor jeg reflekterede over alt det gode corona-nedlukningen havde bragt med sig for mig. Medierne var fokuseret på at fortælle historien om, hvordan alle mistrivedes, og jeg ønskede at skabe lidt modvægt til den fortælling og i stedet tale for de mange, der havde det godt med at få tid til ro, fordybelse og et langsommere liv. Ud fra reaktioner og andre fortællinger siden fik jeg bekræftet, at jeg ikke var den eneste, der havde det sådan, og i TV fortæller en kvinde i denne uge, at hun heller ikke glæder sig. Faktisk er hun nervøs for at vende tilbage, da hun føler sig alene med den følelse, måske fordi vi stadig har fokus på de andre, der glæder sig.

Bedste vej er dialog

I mange år har jeg selv kæmpet med at få flere hjemmearbejdsdage. Jeg ved, at jeg leverer de bedste resultater, når jeg har ro omkring mig og tid til fordybelse. Det er dér, kreativiteten og de gode idéer opstår – for mig. For andre blomstrer kreativiteten i samklang med andre, men for alle gælder det, at de mange forstyrrelser i løbet af en dag, bringer vores koncentration ud af kurs, og det tager adskillige minutter at vende tilbage. Spildtid og ofte dårligere resultater!

Mange virksomheder har allerede indset, at arbejdslivet fremover kan strikkes anderledes og mere individuelt sammen med en balance, hvor det stadig er muligt at fastholde fællesskabet. Visma var det gode eksempel i den aktuelle TV-udsendelse. Og det er vigtigt, at ledere sammen med den enkelte medarbejder har en tæt dialog om, hvordan balancen skal være fremover for den enkelte, således at nervesystemet kan falde til ro i de nye rammer. Lige så vigtigt er det, at lederen går forrest og italesætter, at der er plads til individuelle behov, så medarbejderen, der ønsker mere hjemmearbejde end kollegaerne, kan gøre det med god samvittighed og forståelse og anerkendelse fra kollegaerne. Vi skal derhen, hvor det ikke er et fravalg af fællesskabet og kollegaerne, men et tilvalg af de bedste arbejdsrammer for den enkelte og dermed også virksomheden.

Coaching-session

Lider du af høflighedsbetændelse?

Står du lige nu med denne knugende følelse i maven i forhold til genåbningen, fordi den igen byder på tonsvis af muligheder i privatlivet, du faktisk eller delvist ikke har savnet, og samtidig skal du tilbage til arbejdspladsen og finde fodfæste i det, kan det være en god idé at reflektere over, hvordan du ønsker, at dit liv skal se ud fremadrettet. Jo stærkere du står og jo mere bevidst du er om, hvad der er vigtigt for dig, jo nemmere vil det være at definere og italesætte, hvad du har brug for – ikke kun i forhold til dit arbejde, men også i dit privatliv. Måske har du under nedlukningen fået øje på, hvad du virkelig har savnet, og hvad der har været energikrævende fyld, som du nu gerne vil undvære. Du kan med fordel stille dig selv disse spørgsmål:

  • Hvad har jeg sat pris på under nedlukningen?
  • Hvad har overrasket mig?
  • Hvad er jeg blevet bevidst om, som jeg ikke vidste tidligere?
  • Hvilke rammer trives jeg arbejdsmæssigt bedst i?
  • Og hvad skal jeg undgå/hvad dræner mig?
  • Hvad har jeg virkelig savnet og vil holde ved?
  • Hvad skal jeg vælge fra (fordi jeg ikke har savnet det)?
  • Hvilke små eller store skridt skal jeg tage for at opnå det, der er vigtigt for mig?

Lyt til dig selv og mærk efter i dine refleksioner over spørgsmålene, hvordan du kan skabe en hverdag i balance fremadrettet mellem arbejde og privatliv. Det er nu, du har en enestående chance for at skabe det liv, du ønsker at leve. Og når du er blevet bevidst om det, vil du stå stærkt i at kende dine egne behov og ønsker.

Er det svært at få øje på eller strukturere dine tanker og refleksioner, kan jeg hjælpe dig på vej.

Jeg ønsker dig held og lykke.

Kærligst,

Anja Enggren

Stresscoach, Sorgrådgiver og Søvnvejleder

DEL DETTE INDLÆG
ANDRE INDLÆG
Scroll to Top

Drømmer du om en hverdag med glæde, energi og overskud?

Få adgang til webinaret… 

“Nej tak til stress – Ja tak til bedre søvn” 

og få værktøjer til at komme stress til livs samt gode søvnråd til at optimere din søvn fra i dag. 

Du tilmelder dig samtidig inspirerende nyhedsbrev om stress og søvn, nyheder og kurser – nul spam.