anja enggren

Vil du overlade rundsaven til en sorgramt?

Har du været leder for en medarbejder, der er vendt tilbage til arbejdet med sorg eller stress i bagagen? Har du tænkt: ”Han ser da frisk ud”? tænker du, og måske er det også det, han gerne vil give udtryk for. Så hvad er problemet?

Sorg er en væsentlig stressfaktor, men skal håndteres anderledes end stress. Sorgen som stressudløser kan resultere i det, du formentlig genkender som stresssymptomer. Det vil sige, at din medarbejder i sorg kan have…

…for blot at nævne nogle eksempler. 

Vil du sætte en stressramt flyveleder til at guide flyene?

Nej vel. Ligeledes kan en medarbejder i sorg være udfordret kognitivt, som nævnt ovenfor, og derfor have svært ved at koncentrere sig om rundsaven, elektriciteten, kemikalierne, flyene eller det komplicerede regneark. Sorgreaktioner kan i højere eller mindre grad påvirke medarbejderens arbejde både i forhold til kvalitet og produktivitet.

Hvordan ved jeg så som leder, hvordan medarbejderen har det?

Svaret på det spørgsmål er imødekommende og forstående dialog og omsorg. Kun gennem dialog kan du få en fornemmelse af, hvordan din medarbejder har det. Det er derfor vigtigt, at dialogen er åben og ærlig, og at du har skabt et fundament af tryghed og tillid. Hvis fundamentet ikke er på plads, eller hvis din medarbejder har valgt, at arbejdspladsen er hans frirum, kan du vedholdende invitere til dialog og spørge til, hvordan han har det. Du kan f.eks. være nysgerrig på både den indre sorg og de ydre omstændigheder, den sørgende står i for at få indsigt i medarbejderens tilstand. Højst sandsynligt er livet vendt på hovedet.

Så her er 3 ting, du (som minimum) kan gøre

Det vigtigste at huske på er at turde tale om sorg på arbejdspladsen. Du kan ikke gøre noget forkert. Den sørgende kan ikke blive mere ked af det. Men sorgen kan forværres, hvis medarbejderen ikke møder empati og forståelse, eller får den støtte og hjælp, han har brug for. 

Vil du vide mere om sorghåndtering på arbejdspladsen? Eller har du brug for konkret rådgivning?

DEL DETTE INDLÆG
ANDRE INDLÆG
Scroll to Top

Download miniguide i dag...

…og få konkret viden om sorgreaktioner, sorgprocessen, involvering af kollegaer og den svære sorgsamtale. 

Du tilmelder dig samtidig mit nyhedsbrev målrettet ledere, HR og tillidsvalgte, der ønsker viden om sorghåndtering på arbejdspladser. Nul spam.