anja enggren

Vil du overlade rundsaven til en sorgramt?

Er du leder og kan genkende, at en medarbejder er tilbage efter stress eller sorg (eller begge dele), og du synes egentlig, han eller hun er ovenpå igen. ”Han ser da frisk ud”, tænker du, og måske er det også det, han gerne vil give udtryk for. Så hvad er problemet?

Sorg er en væsentlig stressfaktor, men skal håndteres anderledes end stress. Sorgen som stressudløser kan resultere i det, du formentlig genkender som stresssymptomer. Det vil sige, at din medarbejder i sorg kan have…

…for blot at nævne nogle eksempler. 

Vil du sætte en stressramt flyveleder til at guide flyene?

Nej vel. Ligeledes kan en medarbejder i sorg være udfordret kognitivt, som nævnt ovenfor, og derfor have svært ved at koncentrere sig om rundsaven, elektriciteten, kemikalierne, flyene eller det komplicerede regneark. Sorgreaktioner kan i højere eller mindre grad påvirke medarbejderens arbejde både i forhold til kvalitet og produktivitet.

Hvordan ved jeg så som leder, hvordan medarbejderen har det?

Svaret på det spørgsmål er imødekommende og forstående dialog og omsorg. Kun gennem dialog kan du få en fornemmelse af, hvordan din medarbejder har det. Det er derfor vigtigt, at dialogen er åben og ærlig, og at du har skabt et fundament af tryghed og tillid. Hvis fundamentet ikke er på plads, eller hvis din medarbejder har valgt, at arbejdspladsen er hans frirum, kan du vedholdende invitere til dialog og spørge til, hvordan han har det. Du kan f.eks. være nysgerrig på både den indre sorg og de ydre omstændigheder, den sørgende står i for at få indsigt i medarbejderens tilstand. Højst sandsynligt er livet vendt på hovedet.

Så her er 3 ting, du (som minimum) kan gøre

Det vigtigste at huske på er at turde tale om sorg på arbejdspladsen. Du kan ikke gøre noget forkert. Den sørgende kan ikke blive mere ked af det. Men sorgen kan forværres, hvis medarbejdere ikke møder empati og forståelse eller får den støtte og hjælp, de har brug for. 

Vil du vide mere om sorghåndtering på arbejdspladsen? Eller har du brug for konkret rådgivning?

DEL DETTE INDLÆG
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på print
Del på email
ANDRE INDLÆG
Scroll til toppen

Drømmer du om en hverdag med glæde, energi og overskud?

Få hjælp her og nu. Start i dag.

Få gratis adgang til et inspirationsunivers af lydfiler, guides og videoer til at hjælpe dig med at tage de første skridt mod at få det bedre. 

Du tilmelder dig samtidig nyhedsbrevet primært vedr. stress, sorg og søvn – nul spam.