ÅBENT KURSUS FOR TILLIDSVALGTE
FÅ VIDEN OG VÆRKTØJER TIL AT STØTTE KOLLEGAER I SORG
Kursus i Sorghåndtering på arbejdspladsen
Som tillidsvalgt er du interesseret i det optimale arbejdsmiljø for de kollegaer, du repræsenterer. Derfor er det også vigtigt at interessere sig for, hvordan sorg og kriser bliver håndteret i din organisation.
Ifølge sorgforskere og teorier har arbejdspladser og kollegaer en stor rolle i og indflydelse på en sorgramt medarbejders/kollegas sorgforløb. En arbejdsplads, leder og kollegaer kan udgøre en betydningsfuld social støtte, være et anker for den sorgramte, som kan være det eneste ”normale” holdepunkt i et liv, der ellers er vendt på hovedet.
Omvendt kan manglende social støtte og omsorg på arbejdspladsen forværre, forlænge og komplicere det ellers naturlige sorgforløb.
Med en basisviden om sorg og en forståelse for, hvilken vigtig og støttende rolle kollegaer og leder kan spille i den sorgramtes tilbagevenden til arbejdspladsen, kan du som tillidsvalgt sikre, at din kollega får den forståelse og støtte, vedkommende har brug for. Det vil, udover at gavne den sorgramte medarbejder, også være en stor menneskelig og økonomisk gevinst for virksomheden, ligesom det vil bidrage til øget trivsel generelt – altså smitte af på arbejdsmiljøet.
Kursusindhold
Indhold
- Hvad er sorg?
- Hvad er et naturligt sorgforløb?
- Hvad er forlænget sorglidelse (ny diagnose)
- Hvordan ser sorg ud - sorgprocessen?
- Sorg forklædt som stress
- Sorgreaktioner og mestring
- Den sorgstøttende samtale
- Hvilken særlig rolle kan tillidsvalgte have for den sorgramte?
- Hvordan kan du hjælpe medarbejderen tilbage til arbejdet?
- Faldgruber
- Hvilken hjælp tilbyder arbejdspladsen?
- Inspiration til sorgpolitik
Udbytte
- Et sprog om sorg
- Grundlæggende viden om sorg
- Værktøjer til at tale om sorg
- Guidelines til at håndtere sorg i din organisation
- Et beredskab, der sikrer, at I er forberedt, når akutsituation opstår
- Et trygt arbejdsmiljø
- Nedbringelse af sygefravær og forebyggelse af langtidssygemelding
- Forebyggelse af stress
- Stor økonomisk besparelse for din virksomhed
- Afklaring af din rolle som tillidsvalgt
Bliv klædt på til at tale om sorg i din organisation
Fordelene ved et åbent kursus er, at du møder tillidsvalgte fra andre organisationer, som du kan blive inspireret af og dele erfaringer med.
Datoer i 2023:
Onsdag 26. april
Tid:
Kl. 10.00-15.00 inkl. materialer, pauser og forplejning
Sted:
Nordsjællands Konferencecenter
Pris:
DKK 4.995 ekskl. moms
Kommer I to (f.eks AMR og TR) fra samme virksomhed, opnår I 20 % rabat.
Kurset kan også afholdes som internt kursus.

Hvem er din underviser?
Stor erfaring med arbejdsmiljøarbejde og -organisation i en af Danmarks største virksomheder, en passion for medarbejderes trivsel samt en bagage fyldt med værktøjer og viden om sorg, gør Anja Enggren i stand til at klæde dig bedst muligt på.
“Jeg har i mange år beskæftiget mig med udvikling af mennesker og keret for deres trivsel, indtil jeg i 2019 for alvor besluttede mig for at gøre det til min levevej.
Særligt stress, sorg og søvn har min interesse. Det skyldes personlig erfaring, hvilket jeg aktivt bruger til at kunne sætte mig ind i andre menneskers situation og udfordring. Den personlige og erhvervsmæssige erfaring kombineret med flere uddannelser inden for stress, sorg og søvn, gør mig i stand til at klæde tillidsvalgte på til at støtte og hjælpe sorgramte kollegaer.
Generel viden om sorg vil ligeledes gøre tillidsvalgte i stand til at inspirere egen organisation til tage første spadestik til at få formuleret et beredskab eller en sorgplan/-politik, der hjælper hele organisationen, samt understøtter det grundlæggende arbejdsmiljø og skaber tryghed og trivsel.
Jeg glæder mig til også at inspirere dig.”
Fakta om sorg
- Kompliceret sorg koster samfundet 3,4 milliarder
- 10-20 % af sorgtilfælde vurderes til at være komplicerede med 6+ måneders sygefravær
- 40+ % bliver sygemeldt efter tab af nærtstående
- 50 % oplever, at et tab påvirker deres arbejdsliv i høj eller meget høj grad
- 2 ud af 3 medarbejdere skjuler deres sorg på arbejdspladsen
Kilde: Det Nationale Sorgcenter
En medarbejder i sorg kan have rigtig svært ved at genfinde fodfæste i sin hverdag og i sit liv. Medarbejderens livssyn har ofte ændret sig efter et tab. Mange mister glæde, energi og overskud og har brug for hjælp til at hele og håndtere sorgen samt genopbygge sig selv i en ny livssituation og hverdag.
Jo hurtigere og bedre leder, HR og tillidsvalgte kan hjælpe og støtte medarbejderen, jo før får virksomheden en medarbejder tilbage, der trives og præsterer i sit arbejde igen.
En medarbejder i sorg påvirker også det øvrige team. Du kan sikre dig trivsel og godt arbejdsmiljø med viden om håndtering af sorg på arbejdspladsen.
sorgpolitik
Kun 5 % af danske virksomheder har i dag en sorgplan ifølge en undersøgelse hos Dansk Erhverv. Det betyder ofte, at det er op til den enkelte leder, hvordan en medarbejder i sorg kan vende bedst muligt tilbage til sit arbejde.
Mange ledere og kollegaer er gode til at rumme og tale med en kollega i sorg, ofte fordi de selv har prøvet det, men mange har også svært ved det, hvilket i de fleste tilfælde skyldes utryghed, berøringsangst og manglende viden om sorg, Vi ved ikke, hvad vi skal sige. I de tilfælde står den sorgramte medarbejder alene med sorgen, hvilket kan ende med sygemelding forklædt som stress.
Hvad er sorg?
Sorg er en naturlig reaktion på at miste en relation, én person vi elsker eller holder af. Sorg kan også være tab af arbejdsevne, at miste job, gennemgå en skilsmisse mv., men i denne sammenhæng taler vi om sorg efter, at nærtstående er død. Reaktionen på et sådan tab kan sammenlignes med stresssymptomer. Nedenfor er listet blot få reaktioner, som vi også kender fra stress.
- nedsatte analytiske evner
- koncentrationsbesvær
- søvnbesvær
- træthed og udmattelse
Konsekvenser af disse reaktioner kan være:
- fejl
- ulykker
- mistrivsel og sygemelding
- ringere arbejdsmiljø
Derfor er det interessant for tillidsvalgte, tillidsmænd og -kvinder samt arbejdsmiljørepræsentanter, at have øje for efterladte kollegaer.
Ligesom en stressramt medarbejder har behov for en tilbagevendingsplan, kan en sorgramt medarbejder have samme behov. Det er i virksomhedens interesse både at passe på medarbejderen, det øvrige team og arbejdsmiljøet samt lederen, der kan stå i en situation, som kræver empati og viden om sorg.