FÅ FORNYET ENERGI OG LIVSLYST

LÆR AT BEARBEJDE DINE TAB OG SORGER


Hvad er sorg?

Sorg er et udtryk for, at du har mistet noget, der var betydningsfuldt for dig. Ofte en relation. Tabet og sorgen føles smertefuld og kan aftage over tid, når du har fundet fodfæste og lært at leve dit liv med tabet. Det sidste kan være nemmere sagt end gjort.

Hvad er sorg?

Det kan være svært at finde fodfæste i dit nye liv, og de fleste af os, har ikke lært, hvordan vi kan håndtere hjertesorg.

Læs mere om hvad sorg er >

Sorg når en person dør

...oplever vi ofte en dybe smerte og ensomhed. Selvom døden er en del af vores liv, er det noget, vi aldrig helt kan forberede os på. 

Læs om sorg ved dødsfald >

Sorg ved skilsmisse mv.

Skilsmisse og separation er tabet af en person, du har elsket. Når en romantisk relation er slut, ændres det liv, du kender.

Læs om sorg ved skilsmisse >

Andre sorgfulde tab

Der er over 40 forskellige tab, som kan skabe ændringer i livet og følelsen af sorg, som kan føles som modstridende følelser.  

Læs om andre tab og sorger >

Hvad er sorg?

Sorg er et udtryk for, at du har mistet noget, der var betydningsfuldt for dig. Ofte en relation. Tabet og sorgen føles smertefuld og kan aftage over tid, når du har fundet fodfæste og lært at leve dit liv med tabet. Det sidste kan være nemmere sagt end gjort.

Det kan være svært at finde fodfæste i dit nye liv, og de fleste af os, har ikke lært, hvordan vi kan håndtere hjertesorg. I stedet har vi lært en lang række misforståede strategier. Måske er du selv blevet mødt med ”Tiden læger alle sår” eller ”Det skal du ikke være ked af. Du finder en ny.”

Vi har ikke lært, hvordan vi håndterer og heler de sorgfulde følelser. De fleste prøver at fixe smerten med intellektet, men det virker ikke. Smerten kan forfølge os og akkumulere igennem vores liv, og gradvist stjæle vores glæde og livslyst og vores evne til at være i kontakt med vores følelser og indgå nærværende og følelsesmæssigt i nye relationer.

Sådan behøver det ikke at være. Både nye og gamle tab og sorger kan bearbejdes, så du igen kan mærke livsglæden.

Sorgbearbejdning handler om at hele og genopbygge sig selv, og ofte som et forandret menneske med nye perspektiver på livet.

Som sorgrådgiver tilbyder jeg professionel hjælp. Du vil blive mødt i øjenhøjde med empati og omsorgsfuld rådgivning. Min samlede værktøjskasse til at hjælpe dig består af personlig livs- og sorgerfaring, diplom i sorgrådgivning samt den evidensbaserede sorgbearbejdningsmetode The Grief Recovery Method™.  

anja enggren
anja enggren stress sorg søvn

Sorg

når en person dør

Når en person, vi elsker, dør, oplever vi ofte en dybe smerte og ensomhed. 

Selvom døden er en del af vores liv, er det noget, vi aldrig helt kan forberede os på. 

Uanset om din nære og kære døde efter lang tids sygdom, kort tids sygdom eller pludseligt, er dine følelser normale og helt naturlige. Din relation til den døde er unik. Derfor er din sorg også unik.

At sammenligne din sorg med andres sorg er derfor meningsløs og med til at skygge over dine følelser og isolerer dig i din smerte.Du kan få hjælp til at hele din unikke sorg og finde fred med savnet af den mistede relation.

Skilsmisse og separation

Skilsmisse og separation er tabet af en fysisk relation med en, du har haft kær og elsket.

Når en romantisk relation er slut, ændres det liv, du kender, selvom personen stadig er her. Du sørger over det, der er sket. Du sørger over det, der sker, og du sørger over det, der ikke længere vil ske i fremtiden.

Skilsmisse kan være smertefuld, ensom, svær og kompliceret samt isolerende

Uanset om dit ægteskab eller forhold var kort eller langt, sundt eller krænkende føles det smertefuld, når det slutter. Uanset om det er dig selv eller den anden, der afslutter forholdet, er det vigtigt at forstå, at dine følelser er normale og naturlige. Alle forhold er unikke. Din sorg kan ikke måles på længden af dit ægteskab, de følelsesmæssige forhold i jeres relation, om I har børn eller ej, om du er ung eller ældre eller andre faktorer. Alle forhold er unikke. Derfor er din sorg også unik.

At sammenligne din sorg med andres erfaring med afsluttede forhold, sætter dine følelser i skyggen og isolerer dig yderligere i din smerte. Ingen ved for alvor, hvordan du oplever din sorg efter en skilsmisse eller separation. Det gør kun du.

Metoden til at hele dit hjerte i den ændrede relation, som måske vil fortsætte, fordi I har fælles børn, kan hjælpe dig med at finde fodfæste i dit ændrede liv og gøre dig i stand til indgå helet i nye relationer.

sorg og sorgrådgivning anja enggren

andre sorgfulde tab

Der er over 40 forskellige tab, som kan skabe følelsen af sorg.

The Grief Recovery Institute definerer sorg som modstridende følelser skabt af slutningen på eller ændring af et kendt adfærdsmønster. Med den definition i baghovedet kan vi potentielt sørge over alle store forandringer, transitioner eller tab i vores liv.

Måske kan du genkende, at du selv har været påvirket af en eller flere af de nævnte tab for nyligt eller for længe siden.

Supplerende kursus til tillidsvalgte - sorg på arbejdspladsen - sorgrådgiver anja enggren
Uanset dine tab er dine følelser normale og naturlige.

sorg er en normal reaktion på et tab

Måske oplever du nogle af eller alle nedenstående reaktioner på sorg, som alle er helt normale:

Hel dit hjerte og smerten

Smerten og følelserne forårsaget af tab og sorg, kan paralysere os, hvis vi ikke gør noget for at hele vores hjerte. Derfor er min varme anbefaling, at du tager det første skridt mod heling og mere livslyst ved at gøre noget ved din smerte i dag.

Jeg er specialiseret i sorgrådgivning. Min indgangsvinkel er fokuseret på hjertet, følelser og handling. Jeg anvender den evidensbaserede sorgbearbejdningsmetode The Grief Recovery Method™.

Metoden er en struktureret og handlingsorienteret måde at klæde dig på, så du følelsesmæssigt kan hele den smerte dit tab forårsager af en ofte ikke fuldbyrdet kommunikation i relationen, således at du bliver i stand til at leve dit liv med tabet.

Læs mere om metoden.

anja enggren søvnvejleder

Start din helende rejse i dag

”Måske er du landet på denne side, fordi du bærer en dyb sorg efter, at en af dine nære og kære er død. I så fald er jeg virkelig ked af dit tab. Jeg kan ikke forestille mig, hvordan du har det lige nu. Det er kun dig, der ved det, for alle relationer er individuelle og det samme er sorgen. Jeg kan have en idé om det, da jeg selv har oplevet flere sorger i mit liv. Særligt chokket og sorgen da jeg mistede min mand i en alder af 34 år har sat sine dybe spor. I mange år har jeg arbejdet med min sorg. Jeg har søgt coach og psykolog. Jeg har skrevet en bog. Jeg har holdt foredrag og uddannet mig som sorgrådgiver, men først da jeg stødte på The Grief Recovery Method, gik det op for mig, hvorfor sorgen blev ved med at fylde i mit liv. Nu ved jeg, hvordan jeg kan hjælpe andre mennesker. Ikke kun med at forstå og arbejde med sorgen, men rent faktisk bearbejde sorgen, så du kan hele følelsesmæssigt og fuldbyrde relationen til den, du har mistet. Det vil være en stor glæde for mig at lære dig, hvordan også du kan hele dit hjerte efter et tab.”

Anja Enggren

Anja Enggren - sorg samtaler

VIRKSOMHEDER

Hjælp din medarbejder med at vende til arbejdspladsen

Læs om sorgrådgivning til virksomheder

Anja Enggren - sorg samtaler

Hel dit hjerte og lev dit liv

Lær ar bearbejde tab og sorg og giv plads til fornyet energi og livslyst

Læs om individuelt sorgforløb

Læs om 8-ugers gruppeforløb

Bliver jeg glad igen anja enggren

Glæde

find ny mening

Før eller siden bliver vi alle mindet om, hvor sårbart livet er. Men det er også her, vi forstår, hvor vigtigt, det er, at vi lever, det liv vi ønsker at leve og griber lykkens små øjeblikke, og handler på vores drømme.

Når vi står midt i en sorg eller en krise eller på anden vis møder modgang i livet, kan vi have brug for at blive mødt og forstået eller bare lyttet til. Og vi kan have brug for hjælp til at blive guidet i den rigtige retning, så vi igen kan finde accept af det, vi ikke kan gøre noget ved, og dermed ny mening og glæde i livet.

Jeg fandt mening i at omsætte min sorgarbejdelse til en bog, der støtter og hjælper andre pårørende og efterladte. 

Scroll to Top

Ønsker du at finde fodfæste i livet med sorg?

Sorg kan tynge og stå i vejen for vores liv.

Få adgang til webinaret om sorgbearbejdning “Hel dit hjerte og lev dit liv”

og få indsigt i, hvordan du kan bearbejde sorg og lære den at kende, så du igen mærker livslyst og glæde. 

Du tilmelder dig samtidig inspirerende nyhedsbrev om sorg, sorgbearbejdning, nyheder og kurser – nul spam.