Hvad betyder kondolence? Kondolence er et ord, der for mange lyder ”gammeldags” eller fjernt. Kondolere kommer af latin og betyder ”gøre ondt, føle smerte”, altså at man udtrykker sin medfølelse over for en sørgende, når de har mistet. Når nogle af vores nærmeste er i dyb sorg og har brug for støtte og trøst fra deres nære og kære, viser vi vores støtte ved at kondolere. Men hvordan kondolerer man på den rigtige måde? Det kan være svært at finde de rigtige ord og handlinger, især når vi er bange for at gøre og sige noget forkert. Nedenfor får du nogle bud på, hvordan kondolence kan komme til udtryk hensigtsmæssigt, trøstende og støttende.
Kondolence – når person har mistet
Det værste, en sørgende kan opleve, udover at have mistet naturligvis, er undgåelse i sorgen. Undgåelse kan betyde, at den sørgende føler sig ensom, alene og forkert med sorgen. De kan også føle sig afvist og isoleret. Sker dette f.eks. på en arbejdsplads, kan det gøre det vanskeligt for den sørgende at møde ind på arbejdet til kollegaerne.
Når du ved en person har mistet, kan du kondolere ved i første omgang at sende en besked. Den kunne lyde:
”Jeg hører, at du har mistet din mor. Du skal blot vide, at det gør mig utroligt ondt at høre. Jeg forestiller mig, at det må være rigtig svært. Du skal vide, at jeg tænker på dig, og har du brug for at snakke eller gå en tur, vil jeg meget gerne være der for dig. Du behøver ikke at svare, hvis overskuddet ikke er der. Jeg glæder mig til at se dig og være der for dig, når du har brug for det”.
En sådan kondolence besked kan lande et rigtig godt sted hos en sørgende. Du udtrykker medfølelse og omsorg, og du viser empatisk, at det må være rigtig svært, selvom du måske ikke selv har erfaring med sorg. Du fratager dem også et ansvar ved, at de ikke behøver at svare, men nu ved den sørgende, at du ønsker at være der for dem.
Kondolence – når din kollega har mistet
Førnævnte kondolence besked er naturligvis blot et eksempel, som du kan skrue på alt efter relationen. Er det f.eks. din kollega, der har mistet og er i sorg kan kondolencen måske lyde sådan her:
”Jeg hører, at du har mistet din mor. Du skal blot vide, at det gør mig utroligt ondt at høre, og jeg forestiller mig, at det må være svært. Du skal selvfølgelig slet ikke tænke på arbejde lige nu. Vi har din ryg og glæder os bare til at se, hjælpe og støtte dig, når du er klar til at vende tilbage.”
Igen handler det naturligvis om relation og rolle. Er du ligestillet kollega eller leder har det naturligvis betydning for, hvad du kan sige og gøre.
For mange er arbejdspladsen et anker. Det eneste, der føles normalt i en ellers ændret hverdag. Arbejdspladsen kan være den struktur og daglige støtte eller pause fra sorgen, alt efter hvordan man sørger og hvilken mestringsstrategi, den sørgende vælger.
Står du lige nu som leder til en sorgramt medarbejder, er der mange spørgsmål, der tårner sig op. Med stor sandsynlighed, har din virksomhed ikke en sorgpolitik, idet kun 6 % af danske virksomheder er det forundt. Derfor skal du selv navigere i en følelsesmæssig svær situation. Anja Enggren hjælper ledere med at navigere i omstændighederne samt til at yde den hensigtsmæssige støtte til den sorgramte medarbejder, så du bevarer tilknytningen og forebygger fejl, ulykker, stress og i værste fald langtidssygemelding og opsigelse. Læs mere om sorgrådgivning til ledere og sorgramte medarbejdere.
Kondolence ved bisættelse og begravelse
Når du deltager i en bisættelse, finder mange det svært at møde de hjerteknuste efterladte. Nogle efterladte vælger at stå ved indgangen til kirken og hilse på gæsterne. Det gjorde jeg selv, da jeg bisatte min mand. For mig var det en tryghed, at jeg vidste, hvem der sad bag mig i kirken. Uanset om det er før eller efter bisættelsen, møder man de efterladte og skal udtrykke sin kondolence. Man kondolerer deres tab.
Kondolence er ikke kun ord. Kondolence kan også udtrykkes nonverbalt med et stort kram, når man synes, ord ikke er nok, eller man bliver usikker på, hvad man skal sige. Nogen vælger at sige ”jeg kondolerer”. Andre har det svært med det ord og siger ”det gør mig ondt”, ”jeg er ked af, at du har mistet din mor”, ”sikke en smuk bisættelse, men hvor er jeg ked af, at du har mistet” eller måske bare ”du får en krammer, jeg ved simpelthen ikke, hvad jeg skal sige”. At sætte ord på at man synes, det er svært, kan være befriende for begge parter.
Hvad du ikke skal sige og gøre, når du kondolerer
Kan man kondolere eller sige noget forkert? Ja, er det korte klare svar. Her er nogle bud på, hvad du kan undgå.
Undgå misforståede og uhensigtsmæssige råd og kommentarer: Undgå f.eks. at sige…
- “Tiden læger alle sår”
- ”Det skal nok gå”
- ”Du skal bare igennem sorgen, så bliver det godt igen”
- ”Hun var også gammel”
- ”Du skal ikke være ked af det”
- ”Nu skal du bare holde dig i gang”
- ”Nu skal du høre. Da jeg mistede min mor, så….”
I vores kultur lærer vi fra barnsben, at næsten alt kan fixes, og mange bliver utrygge, når andre er kede af det, fordi de ikke har lært, at det er ok, og at vi blot skal støtte og være der for personen og ikke nødvendigvis løse andres ked-af-det-hed.
Når vi mister er vores sorg unik, fordi vores relation har været unik. Derfor kan ovennævnte kommentarer, selvom de bliver givet i bedste mening, virke floskelagtige, misforståede, og få den sørgende til at føle sig forkert med sine følelser.
Undlad ”gode” råd, at sammenligne sorgen med din egen erfaring, at prøve at tage sorgen fra den sørgende eller at fixe den.
Din vigtigste rolle som pårørende uanset, hvor tæt du er på den sørgende, er at støtte, være nærværende og omsorgsfuld og lyttende.
Manglende viden om samt berøringsangst står ofte i vejen for den bedst mulige støtte til en sorgramt. Anja Enggren er specialiseret i sorghåndtering og kan også klæde dig på til at føle dig tryg og nærværende med en sorgramt – privat som arbejdsmæssigt.
Er du sorgramt og genkender de nævnte misforståede kommentarer, oplever du måske også, at det er svært at være sørgende. En sorgstøttende samtale eller et sorgforløb, kan hjælpe dig med at finde fodfæste i et forandret liv, så du lærer at leve med din sorg og langsomt kan hele.
Læs mere om sorgforløbet.
At kondolere - en opsummering
Kondolence handler altså om at være opmærksom, empatisk og medfølende, så du kan give den sørgende den trøst og støtte, de har brug for i deres sorg. Kondolence tænker vi ofte kortsigtet i forhold til de første uger efter, at nogen har mistet, men kondolencen, altså støtten og omsorgen, skal tænkes langsigtet. At kondolere er en vigtig måde at vise omsorg og medfølelse på, og det kan hjælpe med at lette byrden for den sørgende og lade dem vide, at de ikke er alene i deres sorg, især når vi andre er videre i vores liv igen.
Vil du læse mere om, hvad tab og sorg er?
Tak fordi du læste med.
Bedste hilsner
Anja Enggren