alle medarbejdere oplever sorg
Søren Gade satte ord på sorgpolitik, da emnet blev taget op i DRs Aftenshowet den 2. maj. Et emne jeg har talt om særligt de seneste 3 år. Jeg bakker fuldstændig op om Sørens efterlysning af sorgpolitik i virksomheder. Søren nævner en af mine egne pointer. Virksomheder har politikker for rygning, alkohol, stress, inklusion og diversitet, mobning mv. Ikke alle har ryge- eller alkoholproblematikker, men ALLE vil på et eller andet tidspunkt i deres arbejdsliv opleve at være pårørende og i sorg.
Hvad er sorg?
På arbejde med sorg
Hvorfor en sorgpolitik?
Sorgramte fortæller gang på gang, at de ikke er blevet hjulpet og støttet i deres sorg på arbejdspladsen. For mange betyder det, at den psykologiske kontrakt er blevet brudt. Den psykologiske kontrakt er den usynlige kontrakt, vi indgår med vores arbejdsplads, når vi bliver ansat. Det beror på forventninger om, at ”Jeg arbejder for dig, og du (arbejdspladsen) giver noget til gengæld”. Her ligger der en forventning om, at når vi yder (vores arbejdskraft), bliver vi også hjulpet og støttet (finder tryghed og sikkerhed i ansættelsen), når livet vælter os.
Desværre er det ofte ikke det, der sker. Når medarbejdere føler sig hjulpet, føler de sig også ”heldige”. De siger direkte: ”Jeg var heldig at have en leder, der selv har oplevet sorg”.
Sorghåndtering må ikke være tilfældig og ”heldig” og alene afhænge af den enkelte leder. Sorghåndtering skal afspejle virksomhedens værdier, og udtrykke virksomhedens holdning til, hvordan vi her hos os støtter en medarbejder i livskrise. Også selvom sorgramte har individuelle behov.
Sorgpolitik er social ansvarlighed
Arbejdsmiljøloven
Sådan støtter du sorgramte medarbejdere
Når virksomheden sender en stressramt medarbejder hjem, går et beredskab i gang. Mange ledere er klædt på til at håndtere stressramte medarbejdere. Måske har I en stresspolitik, der beskriver, hvad stress er, hvilke stressreaktioner du kan forvente, hvordan I holder kontakt til den stressramte, hvordan I hjælper den stressramte tilbage til arbejdet i en tilbagevendingsplan med tilpasset tid, opgaver og ansvar. Præcis det samme skal I gøre for den sorgramte.
Der er én stor forskel på stress og sorg
Måske tænker du, ”ah så kan vi da bare bruge vores stressværktøjer”. Det kan I måske et stykke ad vejen, men der er EN stor forskel på stress og sorg. En stressbelastning kan du hjælpe kroppen og sindet af med og i mange tilfælde forebygge. Når sorgen er flyttet ind, skal du lære at leve med den i et ofte forandret liv og også som forandret menneske. Det kræver enorme ressourcer og kan føles som et fuldtidsjob. Man kommer ikke igennem en sorg. Man lærer at leve med den.
Sorghåndtering handler stadig om forebyggelse, selvom du ikke kan fixe sorgen. Det handler om forebyggelse af fejl, ulykker, stress og andre fysiske og psykiske lidelser, langtidssygemelding og opsigelse. Sorghåndtering er en investering.
Tak Søren Gade
Tak endnu en gang til Søren Gade for at sætte sorgpolitik på dagsordenen på landsdækkende TV. Det er vigtigt, at vi taler om sorg på arbejdspladserne og i samfundet generelt. Jeg har specialiseret mig i at hjælpe virksomheder med at håndtere sorg på arbejdspladsen.
Kontakt mig for uforpligtende samtale.
Se Aftenshowet med Søren Gade (18 min. og 40 sek. inde i programmet).