Sammen om sorg
SORGPOLITIK PÅ DIN ARBEJDSPLADS
Fordi ingen skal bære sorg alene

Sorgpolitik På din arbejdsplads

SÆT RAMMERNE FOR HVORDAN VIRKSOMHEDEN STØTTER MEDARBEJDERE I SORG OG KRISE

Sorg angår os alle – også på arbejdspladsen. En sorgpolitik sikrer, at alle medarbejdere mødes med omsorg, støtte og klare retningslinjer, når de mister. Det forebygger stress, sygemeldinger og opsigelser – og skaber en tryg arbejdsplads. Samtidig styrker det virksomhedens sociale ansvar, bevarer tilknytningen til værdifulde medarbejdere og bidrager til et sundt arbejdsmiljø.

Sorg er ikke et individuelt problem – det er en fælles opgave.

Sorgpolitik

Et beredskab skal forberedes i fredstid og sættes på dagsordenen fra øverste ledelse med et vigtigt signal om, “at her hos os passer vi på vores medarbejdere”. Vi faciliterer udarbejdelse af en bæredygtig sorgpolitik, der støtter ledere med viden, rammer og værktøjer. 

FORMÅL

En sorgpolitik skaber en tryg og ansvarlig arbejdsplads

Når en medarbejder rammes af sorg, har arbejdspladsen en unik mulighed for at støtte – og det gør en forskel. En tydelig sorgpolitik sikrer, at ingen står alene i en svær tid, og at både den sorgramte og kollegaerne føler sig trygge og anerkendte.

En sorgpolitik er ikke bare et dokument – det er et essentielt beredskab, der hjælper nøglepersoner i virksomheden med at håndtere de udfordringer, der opstår, når en medarbejder oplever sorg. Denne politik udstyrer ledere, HR, arbejdsmiljøorganisationen og kollegaer med den nødvendige viden, retningslinjer og værktøjer til at vurdere og støtte en sorgramt medarbejders trivsel og arbejdsevne på en empatisk og ansvarlig måde.

Ved at skabe en kultur, hvor sorg håndteres med omsorg og struktur, kan vi forebygge unødige sygemeldinger, fastholde værdifulde medarbejdere og styrke både trivsel og produktivitet. Med den rette støtte genfinder medarbejdere hurtigere fodfæstet i arbejdslivet, og virksomheden bevarer engagement, loyalitet og en stærk social ansvarlig profil.

Det Nationale Sorgcenter anslår, at 6 ud af 10 sorgramte medarbejdere føler sig isolerede og tabuiserede på arbejdspladsen. Dette kan vi sammen ændre ved at implementere et beredskab. 

Medarbejders Udbytte

Jeres udbytte

Jeres opgave

I nedsætter arbejdsgruppe og står for alle interne processer, ligesom I står for udarbejdelse af sorgpolitikken samt implementering. 

Sådan kommer I i mål med en sorgpolitik

En tryg og enkel proces i 5 trin

Proces for sorgpolitik

1. Afklarende møde for at kortlægge jeres behov

Vi starter med en samtale, hvor vi afdækker jeres situation og behov:

  • Hvordan håndterer I sorg i dag?
  • Hvilke udfordringer står I overfor?
  • Hvad har I brug for, så I føler jer trygge?

Resultat: Et klart billede af, hvor I står, og hvordan vi bedst hjælper jer videre.

2. Sammen skaber vi resultater 

Virksomheder og organisationer er forskellige. Ud fra jeres behov og størrelse af organisation anbefaler vi en proces skræddersyet til jer, som kan indeholde: 

  • Samskabende aftale indgås: Vi bliver enige om processen, der skal sikre, at I kommer i mål.
  • Arbejdsgruppe nedsættes: Intern arbejdsgruppe, der skal udarbejde og implementere sorgpolitikken.
  • Kick-off af arbejdsgruppe: Uddanner arbejdsgruppe i, hvordan sorg håndteres ansvarligt og medmenneskeligt.
  • Facilitering af processen: Vi skaber de bedste rammer for, at I på tværs af faggrupper udvikler den bedste løsning. 

Resultat: Intern arbejdsgruppe er klædt på til at udarbejde den bedste løsning for jer. 

3. På vej mod en tryg løsning

Under udviklingen af jeres sorgpolitik kvalitetssikrer vi indholdet og vejleder jer i implementering i organisationen. Ingen medarbejderpolitik gør gavn, hvis ingen ved, den er der, eller er i stand til at anvende den. 

  • Guidelines og værktøjer: Vi sikrer klare rammer, der hjælper ledere og HR med at handle professionelt og empatisk.
  • Tjeklister og støtteværktøjer: Vi sikrer enkle redskaber, I kan bruge, når sorgen rammer.
  • Kommunikation: Vi sikrer, at politikken er tydelig og lettilgængelig for alle medarbejdere.
  • Træning: Vi planlægger træning af relevante medarbejdere. 

Resultat: En færdig sorgpolitik, som er skræddersyet til jeres organisation, og som bliver bæredygtig – også i fremtiden.

4. En grundig implementering

Skal en sorgpolitik gøre gavn, skal medarbejdere vide, at den eksisterer, og ledere, HR og tillidsvalgte skal vide, hvad de skal gøre, og hvor de kan søge hjælp i akutsituationen. 

  • Kommunikation til alle: Fælles oplæg fysisk eller online.
  • Evt. kampagne i større virksomheder: Informationsskærme, plakater, muleposer mv. 
  • Træning af ledere, HR, AMO og tillidsvalgte: Vi sikrer, at medarbejdere med særligt ansvar er trænet til at håndtere sorgsituationen. 

Resultat: En færdig sorgpolitik, som er skræddersyet til jeres organisation, og som ansvarlige medarbejdere er trænet i, og alle medarbejdere kender til. 

5. En rejse med løbende udvikling og samarbejde

En sorgpolitik er en vedvarende proces, hvor I løbende skal evaluere på og vedligeholdes for at sikre den bæredygtige effekt.  

  • Evaluering: Vi kan hjælpe jer med at definere jeres evalueringsmål og justere sorgpolitikken.
  • Sorgforløb til jeres medarbejdere: Vi tilbyder sorgforløb til jeres medarbejdere, så de bliver hjulpet nænsomt tilbage til arbejdspladsen. 
  • Akut rådgivning til ledere og teams: I svære eller akutte sorgtilfælde kan vi rådgive og støtte ledere og teams. 
  • Årlig eller halvårlig træning: Nye medarbejdere kommer til. Vi tilbyder træning til nye ledere, HR, AMO og tillidsvalgte

Resultat: Med et løbende samarbejde sikrer I hurtig hjælp til organisationen samt vedligeholdelse af jeres sorgpolitik nu og ind i fremtiden. 

Vil I have en intern sorgambassadør til at drive processen?

Uddan interne sorgambassadører, der kan drive en arbejdsgruppe mod udarbejdelse af en sorgpolitik, og som kan stå for interne initiativer og være en go to person, hvor medarbejdere og ledere kan søge hjælp, når situationen opstår. 

Hvad sker der, hvis vi ikke handler?

Forskning viser, at en arbejdsplads kan have en væsentlig positiv indflydelse på en sorgramt medarbejders sorgproces, hvis der tilbydes hjælp, støtte og forståelse. Manglende støtte kan forværre sorgprocessen og føre til stress, langtidssygemelding og opsigelse. 

Virksomheder og organisationer vi med taknemmelighed og stolthed har hjulpet eller stadig hjælper med at sætte sorg på dagsordenen.
Disse organisationer gør en forskel

anja enggren stresscoach sorgrådgiver

Sorgrådgivning

få sorgrådgivning

Anja Enggren, forfatter, sorgrådgiver og stresscoach, opfordrer til, at vi taler mere om tab og sorg i virksomheder og generelt i vores samfund. Sorg skal bæres sammen.

Få hjælp til at bygge bro mellem arbejdsliv og den personlige sorg, og skab en attraktiv arbejdsplads, hvor medarbejderne føler sig trygge. Det styrker fællesskabet og arbejdsmiljøet. Et godt arbejdsmiljø tiltrækker nye dygtige medarbejdere, og skaber varige relationer blandt dem, der allerede er en del af virksomheden.

Anja Enggren hjælper virksomheder med at skabe en sådan kultur ved at rådgive og uddanne i håndtere sorg på arbejdspladsen medmenneskeligt og ansvarligt, så alle føler sig set og værdsat.

I 2025 udkommer Anjas nye bog “Sammen om sorg – Sorgpolitik på arbejdspladsen”. 

Hvad siger andre?

Vi valge at bruge en teamdag på at dykke ned i emnet sorg, for at blive klogere på, hvordan vi bedst støtter hinanden, når nogen bærer på sorg. Anja forstår virkelig at formidle et følsomt emne på en behagelig måde. Hun mestrer i et passende flow at balancere teori og dialog i en tryg atmosfære. Vi står som team nu endnu stærkere i forhold til at kunne være der for hinanden. Det er meget værdifuldt for et godt og trygt arbejdsliv.
Jane Hagan
QC Manager, Syntese A/S

Tusind tak for et ualmindeligt godt og inspirerende foredrag i går aftes. Det er du virkelig god til. Du har en ualmindelig behagelig rolig måde at fortælle på, som gør, at man er med dig. Tusind tak for at gøre det til en rigtig god aften for så mange mennesker!
Mette Engell Friis
Frivilligkoordinator og kommunikationsmedarbejder, Bandholm Hospice

Tøv ikke med at skrive til os.
Vi vender hurtigst muligt tilbage på din henvendelse.
Få hjælp hurtigt.

FAQ

Hvad er en sorgpolitik?

En sorgpolitik er et beskrevet beredskab, som består af virksomhedens aftalte rammer og f.eks. basisviden om sorg, støtteværktøjer og tjeklister.

Hvorfor en sorgpolitik?

En sorgpolitik støtter den enkelte leder og sorgramte medarbejder i en akut sitation. Beskrevne rammer sikrer, at medarbejdere bliver hjulpet og støttet ens i en livskrise. 

Hvordan implementerer vi en sorgpolitik?

Det anbefales, at øverste ledelse, HR og arbejdsmiljøorganisationen sammen udvikler og implementerer sorgpolitikken. Det er samtidigt vigtigt at uddanne interne ressourcer til at forstå og håndtere sorg.  Få rådgivning om indhold af en sorgpolitik. 

Hvor kan jeg få rådgivning om udarbejdelse af sorgpolitik?

Få vejledning og rådgivning af professionel sorgrådgiver Anja Enggren, som også kan uddanne interne ressourcer til sorghåndtering i virksomheden. www.anjaenggren.dk

Scroll to Top