Sorgrådgiver Anja Enggren

Sorg under corona

Har du tænkt over, hvor meget et kram egentlig betyder i en tid, hvor vi ikke må give dem, altså krammene? For sørgende og efterladte har det stor betydning. Paulo Coelho har sagt, ”Det siges, at hver gang vi omfavner nogen, får vi en ekstra dag i livet”. Jeg håber, jeg har sat tilstrækkelig med kram på kontoen, så jeg har lidt at trække på. 

Når vi kan kramme løs, tænker vi ikke over betydningen, men når vi ikke kan, bliver det meget eksplicit, hvad det betyder for os, at vi med et kram kan understøtte vores følelser, når sorgen er smertelig, og vi gerne vil trøste de pårørende – og os selv. Hold da op, hvor er det svært at lade være. 

Når et kram ikke bare er et kram i sorgen

I går var jeg til begravelse. Min nære venindes mor døde i en usandsynlig tid. Vi forbinder bisættelser og begravelser med ”at gøre noget i den dødes ånd”. I går levede ceremonien på ingen måde op til min venindes mors ånd. Hun var et livsstykke, en glad person, der elskede at have familien omkring sig, indtil hendes krops nedfald overskyggede livsglæden. I går kunne en lille sluttet kreds på 20 personer samles i kirken, lettere fordelt på bænkene, overvære en ceremoni uden sang. Styrken ved ceremonien blev en meget nærværende præst, hvis ord fik endnu større betydning, måske fordi de blev det essentielle og centrale ved den forholdsvis korte ceremoni.

Men en begravelse uden et kram og et knus til de efterladte og sørgende? Forestil dig det. Jeg havde svært ved at forestille mig det inden, og jeg fik bekræftet, hvor svært det var ikke at kunne omfavne en tydeligt berørt sjæl, som havde brug for netop dét – et kram. For hvad er det, krammet symboliserer i vores del af verden? Medfølelse? Empati? ”Jeg deler din smerte med dig-kram?” Et kram er ifølge en artikel på UdforskSindet.dk meget mere end blot et ikke-verbalt sprog.

”Når du krammer nogen, matcher du deres frekvens, så at sige. Du indgår i en tilstand af ro, hvori følelser regulerer biologi. Fysiologisk synkronisering er i stand til at reducere fysisk smerte, lidelse, stress, frygt, træthed osv.” ”…et simpelt kram fra en elsket kan gøre smerte til en mindre fremtrædende følelse. ”

Kram: et betydeligt plaster på såret

sorgbearbejdning hos anja enggren

Det er grunden til, at knus og kram til eksempelvis en begravelse dulmer vores smerte og vores sorg. Vi synkroniserer og danner bånd med de mennesker, vi ønsker at vise omsorg, og når vi ikke kan det, står vi alle tilbage med hver vores smerte uden mulighed for at dulme den. Normalt siger handlinger mere end ord. Normalt tillægger vi vores nonverbale sprog langt større betydning end vores verbale. Men i en tid uden kram vokser betydningen af vores verbale sprog, selvom du også på to meters afstand nonverbalt kan udtrykke, hvad du føler.

Efter en begravelse er det kutymen at holde en sammenkomst ”i den dødes ånd”. I min venindes mors ånd ville det nok have været i selskab af en øl og et smørebrød, hvis jeg skulle komme med et kvalificeret bud (og det skriver jeg med et smil på læben med tanker på de glade stunder, jeg har haft med hende i vores ungdomsår). Det er ved denne sammenkomst, at man sammen mindes og får et smil på læben, og hvor børnene leger og minder os alle om, at livet går videre.

Men ikke denne gang. Heldigvis viste vejret sig fra sin bedste side i går. Omsorg og få trøstende ord blev delt på behørig afstand på kirkegården, inden vi alle gik hver til sit med lovning om, at hovedpersonen skal mindes ved en festlig sammenkomst og i hendes ånd så snart, det er muligt.

Nøj, hvor jeg glæder med til at kramme igen. Min veninde skal have det største.

Æret være Ingelises minde.

Bedste hilsner

Anja Enggren

Få hjælp til at bearbejde din sorg

Sorg kan tynge og overskygge livet, når den ikke bliver bearbejdet. Det kan være svært at forstå og rumme sorgen alene. Få hjælp til at acceptere og mærke sorgen, så du igen kan mærke glæde og livslyst. Som sorgrådgiver i Allerød kan du få hjælp til at bearbejde din sorg, uanset om du sidder i København eller Nordsjælland. Sorgrådgivning og omsorgfulde samtaler med sorgrådgiver er altid fysiske, da nærvær og omsorg er vigtige i den sorgstøttende samtale. Sorgrådgivning handler ikke om at slippe sorgen, men om at lære at leve med den. Det handler om at slippe smerten, der forhindrer dig i at leve dit liv og blive glad igen. Bearbejdning af sorg kan også handle om at skabe et bæredygtigt og meningsfuldt liv samt at forebygge stress, angst, depression og mistrivsel på den lange bane. Bliv glad for dit liv med hjælp fra sorgrådgiver Anja Enggren

DEL DETTE INDLÆG
ANDRE INDLÆG
Scroll to Top