anja enggren sorgrådgiver

Skjuler din medarbejder sin sorg på arbejdspladsen?

Forestil dig, at din medarbejder i sorg kommer tilbage til arbejdet. De allernærmeste kollegaer siger ”hej” og “godt at se dig”, de øvrige kigger ned i gulvet, når medarbejderen møder dem på gangen. Ved kaffemaskinen får de meget travlt med at tjekke mails på mobilen. Du har det første møde med medarbejderen, og du stiller spørgsmålet ”Hvordan har du det så?” Det næste, der sker, er det, du frygtede, der ville ske. Medarbejderen bryder grædende sammen, og hulker, at det er rigtig svært. En naturlig reaktion fra dig som leder er måske, at du er forsigtig med at stille det samme spørgsmål igen.   

#1 Sorgrådgivning - Rum din sorgramte medarbejder

Dette er ikke et usædvanligt scenarie. Hvis du kan genkende det, har du det præcis som mange andre. Det er helt normalt, at vi ikke ønsker at gøre en anden ked af det. Hvis du faktisk kan rumme det, er det nu, du skal klappe dig selv på skulderen, for det kan have stor betydning for din medarbejder. Måske kan du håndtere det, fordi du selv har mødt sorg i dit liv, hvilket ofte er den bedste forudsætning for at møde en anden i sorg.

Hvad er sorg?

#2 Sorgrådgivning - Føler din medarbejder sig alene med sorgen?

Hvis din medarbejder møder ignorering eller kan mærke, at omgivelserne har svært ved at tale om og håndtere sorgen, vil medarbejderen forsøge at matche omgivelsernes forventninger, og dermed lukke følelserne ned og i stedet for vise de følelser, den sørgende fornemmer, at der forventes. Det vil sige, at der vil være et mismatch mellem følelserne indeni, og det den sørgende viser udadtil. Et sådan mismatch kan give den sørgende følelsen af at være alene med sorgen, og det kan forværre eller forlænge sorgprocessen. Denne følelse vil naturligvis være forstærket, hvis dette er gældende både privat og på arbejdet. Du kan derfor som leder gå forrest i, at medarbejderen ikke er alene med sorgen på arbejdspladsen.

Sorgrådgivning til leder

#3 Sorgrådgivning - Du gør ikke medarbejderen ked af det - det gør sorgen

For dig, der synes, det er svært, vil du måske tænke: ”Åh nej, nu gjorde jeg hende ked af det. Jeg tør ikke spørge igen en anden gang”. Please do! Det er ikke dig, der gør hende ked af det, det er sorgen. Du kan ikke gøre hende mere ked af det, end hun allerede er. Det har stor betydning, at du tør spørge igen og igen. Det viser, at du har omsorg, forståelse og empati for situationen og sorgen.

Hvad skal du undgå?

  • Undgå undgåelse og misforstået hensyn til den sørgende, som vil ty til at lægge låg på sin sorg, og blive en af de mange – 3 ud af 4, der skjuler deres sorg på arbejdspladsen.
  • Undgå at kollegaer ignorerer deres sørgende kollega ved at informere og klæde dem på.

Sorgrådgivning og sorgvejledning af professionel sorgrådgiver

Er du usikker på, hvordan du som leder bedst hjælper din medarbejder og dine kollegaer, er der hjælp at hente. Akut eller forebyggende sorgrådgivning kan give dig den ro i maven, du har brug for, for at støtte din medarbejder i sorg bedst muligt og nænsomt tilbage til arbejdet. Det kan du læse mere om nedenfor. 

Også medarbejderen i sorg kan have brug for at lære at leve med og forstå sin sorg. En indsigt i egne sorgreaktioner og sorgprocessen samt konkrete værktøjer, kan hjælpe og støtte medarbejderen på vej til at lære at leve sit ændrede liv med sorgen. Det kan i høj grad forebygge stress og langtidssygemelding og dermed være en beskeden investering med stor menneskelig og økonomisk gevinst.  

Jeg står altid klar til en uforpligtende telefonisk samtale om, hvordan jeg kan hjælpe dig. 

Bedste hilsner

Anja Enggren

reference fra teamarrangement om:sorg

"Vi valgte at bruge en teamdag på at dykke ned i emnet sorg for at blive klogere på, hvordan vi bedst støtter hinanden, når nogen bærer på sorg. Anja forstår virkelig at formidle et følsomt emne på en behagelig måde. Hun mestrer i et passende flow at balancere teori og dialog i en tryg atmosfære. Vi står som team nu endnu stærkere i forhold til at kunne være der for hinanden. Det er meget værdifuldt for et godt og trygt arbejdsliv."
Jane Hagan
QC Manager, SYNTESE A/S
DEL DETTE INDLÆG
ANDRE INDLÆG
Scroll to Top

Drømmer du om en hverdag med glæde, energi og overskud?

Få adgang til webinaret… 

“Nej tak til stress – Ja tak til bedre søvn” 

og få værktøjer til at komme stress til livs samt gode søvnråd til at optimere din søvn fra i dag. 

Du tilmelder dig samtidig inspirerende nyhedsbrev om stress og søvn, nyheder og kurser – nul spam.

Download miniguide i dag...

…og få konkret viden om sorgreaktioner, sorgprocessen, involvering af kollegaer og den svære sorgsamtale. 

Du tilmelder dig samtidig mit nyhedsbrev målrettet ledere, HR og tillidsvalgte, der ønsker gode råd og viden om sorghåndtering på arbejdspladser. Nul spam.