Lær at prioritere med simpelt værktøj

Lær at sige nej med et simpelt værktøj

Vil du være bedre til at prioritere?

Har du også svært ved at sige nej og prioritere din tid? Er svaret ja en del af din automatpilot? Får du nogen gange sagt ja til noget, du egentlig gerne ville have sagt nej til? Og bliver du ærgerlig over, at døgnet ikke har flere timer, da du lige fik presset endnu en ting ind? Og kan du mærke, at det gør noget ved dig? Måske du bliver irriteret. Måske sætter du bare speederen i bund, for du tænker, at hvis jeg arbejder lidt hurtigere, kan jeg nå det hele alligevel. I tidligere blogindlæg ”Du er den vigtigste i dit liv” handlede det om at passe på dig selv og finde glæde. Det gør det også denne gang. Noget af det vigtigste vi skal kunne for at passe på os selv er at prioritere.

Har dit døgn 25 timer?

Til de færrestes overraskelse har døgnet 24 timer, så med mindre dit døgn er fleksibelt i tid, så kan du ikke mase flere timer ind i et døgn, uanset hvad du gør. Men du kan vælge, hvad du vil bruge de 24 timer til. Du kan vælge, hvad du vil prioritere, og hvad du ikke vil prioritere. Og her kommer et simpelt værktøj, som jeg vil råde dig til at plante i dit baghoved og tage med dig overalt.

JA = NEJ 

Så simpelt kan det siges. Siger du JA til én ting, siger du NEJ til noget andet. Det vil sige, at når du på arbejdet siger JA til at lave en opgave, så siger du samtidig NEJ til noget andet, eller omprioriterer. Er du tidsoptimist, eller ønsker du bare ikke at skuffe din leder, kollega eller måske dig selv, så tænker du, det klarer jeg også lige. Men husk – du har allerede sagt NEJ til noget andet. Du er bare endnu ikke bevidst om, hvad det andet er. For hvis du ikke fik spurgt om, hvad du så ikke skal lave, eller ikke fik omprioriteret, så er du stadig på arbejdet efter din arbejdstid, eller også sidder du om aftenen og arbejder, hvis du har mulighed for det. Og hvad var det så, du sagde nej til? Var det fodbold med vennerne? En løbetur? Manglende nærvær med kæreste eller børn? Eller noget helt andet? En ting er sikkert, du fik ikke skabt 25 timer i døgnet.

Undgå stress med dit vigtigste værktøj

Ovennævnte eksempel er arbejdsrelateret. Men JA=NEJ gælder også resten af døgnet. Måske oplever du også i din fritid eller i dine relationer, at du ikke altid får sagt NEJ tak, og ikke får mærket eller lyttet til dine egne behov. Hvad har jeg brug for nu?

Og hvad gjorde det ved dig, at du igen fik sagt JA til noget, du ikke havde tid eller lyst til? Og igen, hvad sagde du NEJ til? Tid til ro, fordybelse, motion, en god bog, en tur i skoven, alenetid, tid med din familie, eller hvad det nu kan være, der gør dig glad og fylder dit bæger op med ny energi.

Og grunden til at bevidstheden om at JA=NEJ er vigtig, og at det er vigtigt at være bevidst om det og kunne mestre det, er…

  • Du kan blive fanget i hamsterhjulet med en følelse af, at du aldrig har nok timer i døgnet
  • Du kan gøre ting, der strider direkte mod dine værdier
  • Du har ladet andre stjæle den tid, du skulle bruge på at passe godt på dig selv

Altså 3 eksempler som alle i det lange løb kan være kilder til stresssymptomer.

Ja tak, jeg vil passe på mig selv

Siger du JA til at passe på dig selv, har du samtidig sagt farvel til det modsatte. Første skridt er at blive bevidst om, hvor mange gange du siger JA, hvor du gerne ville have sagt NEJ. Lav derfor en JA=NEJ log, som du kan lære af. Måske du kan se et mønster. Det kan være, at det er overfor bestemte relationer eller i bestemt situationer, at du har svært ved at sige nej. Det kan være, det er sværere derhjemme end på arbejdet eller omvendt. Men formentlig vil du blive klogere på dig selv, fordi du opbygger en bevidsthed om, hvad og hvem du siger henholdsvis JA og NEJ til. Spørg dig selv løbende, om du i så fald passer på dig selv og tager dig selv alvorligt. Eller om du i højere grad gør det, andre forventer af dig. 

Beslut dig for i en periode at øve dig på at sige NEJ tak fra i dag. Det vil føles nemmere og nemmere for hver gang, du gør det. Ros dig selv løbende, og det vil også føles bedre og bedre. Efter en periode kan du vende modellen om, således at du registrerer, når du siger NEJ til noget. Hvad sagde du i så fald JA til? Og hvad fortælle det omvendte billede dig?

Jeg ønsker dig held og lykke med at passe på dig selv og sige NEJ…tak. Du kan godt! 

Bedste hilsner 

Anja Enggren

Som stresscoach i Kollerød ved Allerød, kun 25 min. kørsel fra København, kan jeg i min rolige klinik omgivet af smuk natur, hjælpe dig med at finde tilbage til et liv uden stress. Mit stressforløb hjælper dig ikke kun på kort sigt men også på den lange bane. Derfor tillader jeg mig kalde stressforløbet livsforandrende. 

Du kan læse mere om stressforløbet til privatpersoner. 

Virksomheder har ansvaret for medarbejderes trivsel. Du kan finde mere information om forebyggelse af stress samt stressforløb til medarbejdere. En lille investering med stor gevinst. 

Hvad er stress?

Stress er en tilstand og reaktion på, at du har været overbelastet for længe. Det kan både være ydre og indre faktorer, der belaster dig, i forhold til hvad du har af ressourcer, eller oplever at du har af ressourcer. Når du har stress, går din krop i alarmberedskab, og stresshormonerne adrenalin og kortisol bliver frigivet, hvilket i længden kan være skadeligt.

Hvordan ved jeg, om jeg har stress?

Ofte er det omgivelserne, der opdager, at du har stress, før du selv erkender det, fordi du ændrer adfærd. Måske du er mere udadreagerende og irritabel, end du plejer at være, eller måske det modsatte. Du trækker dig fra sociale sammenhæng, frokost mv. Mange mærker de første tegn ved dårlig søvn, uro i kroppen, manglende overblik og koncentrationsbesvær og hukommelsestab.

Hvad hjælper mod stress?

Afhængigt at niveauet af din stresstilstand er disse 5 råd væsentlige for at berolige dit nervesystem. 1. gå en daglig tur i naturen. 2. prioritér din søvn. 3. lyt til mental afspænding dagligt. 4. prioritér ro og hvile. 5. spis sundt og drik vand. Gør samtidig ting du kan lide og som gør dig glad. Endorfiner modvirker stress.
DEL DETTE INDLÆG
ANDRE INDLÆG
Scroll to Top

Drømmer du om en hverdag med glæde, energi og overskud?

Få adgang til webinaret… 

“Nej tak til stress – Ja tak til bedre søvn” 

og få værktøjer til at komme stress til livs samt gode søvnråd til at optimere din søvn fra i dag. 

Du tilmelder dig samtidig inspirerende nyhedsbrev om stress og søvn, nyheder og kurser – nul spam.