stress og tankemylder

Skriv dig fra tankemylder til tankero

Tankemylder

Kender du ordet tankemylder? Tanker der myldrer rundt i hovedet, og som ikke kan finde deres rette hylde eller ro? De kan fylde meget, også mere end godt er, og de kan tage langt mere af din opmærksomhed, end de fortjener. Måske tager du dem med i seng, så de forhindrer dig i at falde i søvn, eller du vågner om natten, og oplever, at tankerne stadig kører rundt. Kort sagt, de stjæler din energi – og din søvnkvalitet. Energi, som du kunne bruge langt bedre på at tænke positive tanker og fokusere på at gøre ting for dig selv og dine kære, der føder mere energi og glæde.

Få styr på dine tanker

Men sådan behøver det ikke være. Der findes forskellige metoder til at få ro på dine tanker. Jeg vil fokusere på én simpel metode, som du på forskellig vis kan anvende fra i dag. Metoden handler om at skrive dig til tankero. Og for mig er der to vinkler på det. Brug skriveriet til at…

  1. Bearbejde dine tanker
  2. Stoppe med at bruge din hjerne som opslagstavle

Bearbejd dine tanker med dagbog

Behovet for at bearbejde tanker kan have udgangspunkt i mange ting. Det kan være sorg, bekymringer, konflikter, livskriser, situationer hvor du synes, at følelserne er svære at håndtere eller situationer, hvor du har svært ved at overskue tingene. Her kan det hjælpe at skrive dine tanker ned. Så hvad kan du konkret gøre?

Du kan gøre det til en vane at skrive dagbog f.eks. en halv time om dagen, når der er ro på om aftenen. Noter, hvad du har oplevet, følt og har af tanker omkring det. Gør det på et tidspunkt, så du efterfølgende har en time, inden du skal sove, og hvor du laver noget, der ikke kræver den store tankevirksomhed af dig. Det kan være en god serie eller en god bog (og absolut ingen “skærmtid” med nye input).

Det, at du får nedskrevet tankerne, kan give din hjerne ro. Du har fastholdt dine tanker på papir eller på pc, så de ikke forsvinder, og samtidig har du bearbejdet dine tanker omkring, det du har oplevet.

Personlig erfaring med sorgbearbejdelse

Jeg bruger skriveri både personligt og professionelt. Personligt har jeg brugt både dagbog og skriveri som en metode til at bearbejde mine tanker, da min mand blev syg af kræft for 17 år siden. For at jeg ikke skulle bruge min energi på at huske ting, skrev jeg dagbog under sygdomsforløbet, hvor jeg både fik noteret, hvad der skete hvornår, hvilke beskeder vi fik, hvilke behandlinger han fik tilbudt, og hvordan vi havde det med det, altså følelserne. Jeg bruger stadig metoden, når jeg skal bearbejde situationer, da det kan give mig en indsigt og ro at skrive mine tanker ned. Efterfølgende, da jeg mistede min mand, brugte jeg skriveriet igen som sorgbearbejdelse. Skriveriet gav mig ro i sjælen, og lettede noget der føltes som tunge mursten fra mine skuldre. Jeg ville på en og samme tid gerne være fri for tankerne, og samtidig var jeg bange for at glemme detaljerne af forløbet, da jeg gerne ville fortælle min datter historien, når hun blev gammel nok til at forstå det. Hun var knap 6 år. Og skriveriet som sorgbearbejdelse endte med at blive til bogen Bliver jeg glad igen. Så hvad kan dit skriveri ikke ende med? Det væsentligste var selvfølgelig, at jeg på den måde bearbejdede min sorg, og det er det, skriveriet kan bidrage til.

Bliver jeg glad igen? Forfatter Anja Enggren

Stop med at bruge hjernen som opslagstavle

Som overskriften antyder, handler det om at skrive sine tanker ned. Vores hoved er maksimalt udfordret i det videns- og medie- og informationssamfund, vi lever i, hvor der stilles store krav til, at vi skal være effektive på arbejdet i mange timer. Derudover bliver vi bombet med viden og informationer, vi skal forholde os til på tv, smartphones, tablets og pc’er. Og i privaten er der også mange ting at huske på hele tiden, og nogle gange også på vegne af andre f.eks. familien og børn. Dvs. vi fylder konstant vores hoved med informationer, og vi kan nå et punkt, hvor vi bliver angste for at glemme ting, hvis vi ikke har en metode til at huske dem. Dette kan være en af mange faktorer i et stressramt liv.

Så det, du kan gøre, er, at tænke på, hvordan du undgår, at dit hoved bliver en omvandrende opslagstavle fyldt med post-its og noter om dit og dat. Ville det ikke være skønt, hvis du kunne parkere dine tanker og ikke være bange for, at de blev glemt? Igen er metoden at skrive dine tanker og gøremål ned, så du ikke tager dem med i seng. Og hvordan kan du gøre det?

Tankemyleder Anja Enggren stresscoach

Overblik og struktur

Dan dig først et overblik over, hvad det er for informationer, der er vigtige. Du kan nemlig starte med at skrue ned for alle de informationer, du ikke ønsker at fylde dit hoved med, og som ikke er vigtige for dig. Dette kræver en klar prioritering af dig. Eksempler på, hvad du kan skrue ned for, er, notifikationer på sociale medier, nyheder, nyhedsbreve, tv, streaming tjenester osv. Kort sagt, minimér de input du bliver bombarderet af. 

Beslut dig for en metode og en struktur for at nedskrive dine gøremål og tanker. Det kan f.eks. være en prioriteret liste over arbejdsopgaver på job, som du dagligt ajourfører. Det betyder, at du ikke fra dag til dag skal huske på, hvad du skal lave, når du møder ind næste dag, og du kan slippe dit arbejde, når du tager hjem. 

I privaten kan det være en familiekalender, hvor I alle deler ansvaret for at huske aftaler og gøremål. Dette er blot 3 eksempler på, hvordan du kan minimere input og strukturere opgaver og aktiviteter, så du ikke behøver at bruge hjernekapacitet til at huske det. Og igen, hvis du samtidig har tankemylder, kan du skrive dine tanker ned en time før, du går i seng og evt. bruge en meditation til at falde til ro. Dem kan du finde mange af i forskellige apps.

Nu er det din tur

Dette var blot to vinkler på, hvordan du kan anvende skriveriet til at få ro på dine tanker samt bearbejde dem.

Skriveriet kan hjælpe os igennem svære faser eller blot give os lov til at observere vores tanker på en anden måde og fra en anden vinkel. Det er en proces for dine tanker og følelser. 

I mit professionelle virke som coach ynder jeg at bruge en tavle. Jeg oplever gang på gang, at når jeg bare skriver de ord ned, personen, jeg sidder overfor, selv bruger, får personen nye indsigter og vinkler på sin egen oplevelse af situationen. Ord springer pludselig frem og giver svar på spørgsmål, personen selv stiller. Og ofte hører jeg overraskende udbrud, som fører til nye handlemuligheder og perspektiver. Det er jeg vild med.

At skrive lidt dagligt betyder, at du tager dig selv alvorligt og giver dine tanker opmærksomhed. Du sætter gang i dit indre, og du nærer din selvrespekt, fordi du netop plejer og bruger tid på dig.  Så nu er det din tur. Brug den eller de metoder, der giver mening i dit liv.

Ønsker du hjælp og støtte til at komme i gang, er du velkommen til at kontakte mig for en gratis afklarende snak om, hvordan jeg kan hjælpe og støtte dig. Det kan være en rigtig god investering i god nattesøvn, et bedre arbejdsliv samt en højere livskvalitet med energi og glæde.

Bedste hilsner,

Anja Enggren

Stresscoach & Sorgrådgiver

DEL DETTE INDLÆG
ANDRE INDLÆG
Scroll to Top

Drømmer du om en hverdag med glæde, energi og overskud?

Få adgang til webinaret… 

“Nej tak til stress – Ja tak til bedre søvn” 

og få værktøjer til at komme stress til livs samt gode søvnråd til at optimere din søvn fra i dag. 

Du tilmelder dig samtidig inspirerende nyhedsbrev om stress og søvn, nyheder og kurser – nul spam.