anja enggren sorgrådgiver

3 tips til at hjælpe medarbejder i sorg

Sorg er en stressbelastning

Medarbejder i sorg kan være påvirket psykisk og fysisk i en grad, der influerer på arbejdsevne i samme grad som stress på arbejdet. Som leder og ansvarlig for medarbejderens arbejdsevne og trivsel, er det derfor en god idé at være undersøgende og nysgerrig på, hvordan sorgen påvirker medarbejderen. Sorg er en væsentlig stressbelastning,  og kan resultere i alvorlige sorgreaktioner, som du genkender som stresssymptomer. men skal håndteres anderledes end stress. Det vil sige, at din medarbejder i sorg kan have…

…for blot at nævne nogle få. 

Vil du sætte en stressramt flyveleder til at guide flyene?

Nej vel. Ligeledes kan en medarbejder i sorg være udfordret kognitivt, som nævnt ovenfor, og derfor have svært ved at koncentrere sig om rundsaven, elektriciteten, kemikalierne, flyene eller det komplicerede regneark. Sorgreaktioner kan i højere eller mindre grad påvirke medarbejderens trivsel og arbejdsevne både i forhold til kvalitet og produktivitet.

Anja Enggren - Sorgrådgiver på din arbejdsplads

Hvordan ved jeg som leder, hvordan medarbejderen i sorg har det?

Svaret på det spørgsmål er imødekommende og forstående dialog og omsorg. Kun gennem dialog kan du få en fornemmelse af, hvordan din medarbejder har det. Det er derfor vigtigt, at dialogen er åben og ærlig, og at du har skabt et fundament af tryghed og tillid. Den psykologiske tryghed er væsentlig. Hvis fundamentet ikke er på plads, eller hvis din medarbejder har valgt, at arbejdspladsen er hans pause fra sorgen, kan du vedholdende invitere til dialog og spørge til, hvordan han har det, da det kan ændre sig fra dag til dag og fra uge til uge, måned og år. Sorg kan vise sig som bølger, nogle dage små og andre dage overvældende. For mange føles sorg som en livsændrende størrelse, fordi livet er vendt på hovedet.

3 ting, du (som minimum) kan gøre

Det vigtigste at huske på er at turde tale om sorg på arbejdspladsen. Du kan ikke gøre noget forkert. Den sørgende kan ikke blive mere ked af det. Men sorgen kan forværres, hvis medarbejderen ikke møder empati og forståelse, eller får den støtte og hjælp, han har brug for i en livskrise. 

Vil du vide mere om sorghåndtering på arbejdspladsen? Eller har du brug for konkret rådgivning?

Tøv ikke med at kontakte mig for 1:1 lederrådgivning1:1 sorgstøttende samtale til medarbejder, workshops for ledere, HR og tillidsvalgte samt andre nøglepersoner i organisationen, foredrag og kurser samt rådgivning om sorgpolitik.

Som professionel sorgrådgiver klæder jeg ledere, HR, tillidsvalgte og andre nøglepersoner på til at håndtere sorg på arbejdspladsen. 

Sorghåndtering handler om en grundlæggende viden om, hvad sorg er, hvordan sorgprocessen ser ud, hvilke sorgreaktioner kan forekomme, råd til at hjælpe og støtte medarbejderen, sikre trivsel og sikkerhed, forebygge stress og langtidssygemelding samt klæde det øvrige team på – og så meget mere. 

Sorghåndtering handler om psykologisk tryghed, bæredygtig ledelse, bæredygtigt arbejdsmiljø og CSR. Alle medarbejdere vil på et tidspunkt i deres arbejdsliv møde tab og sorger. Det kan både være dødsfald, skilsmisse og andre tab. Hvis du ikke som virksomhed forholder dig til, hvordan I vil håndtere sorg på arbejdspladsen, koster det på bundlinjen, og det kan have store menneskelige konsekvenser. Det er ikke bæredygtigt. 

En sorgpolitik skal skrives i fredstid. Den hjælper og støtter ledere og HR i en svær situation, og den skaber generel tryghed. Læs meget mere om 5 grunde til at sorgpolitik giver værdi

DEL DETTE INDLÆG
ANDRE INDLÆG
Scroll to Top

Drømmer du om en hverdag med glæde, energi og overskud?

Få adgang til webinaret… 

“Nej tak til stress – Ja tak til bedre søvn” 

og få værktøjer til at komme stress til livs samt gode søvnråd til at optimere din søvn fra i dag. 

Du tilmelder dig samtidig inspirerende nyhedsbrev om stress og søvn, nyheder og kurser – nul spam.

Download miniguide i dag...

…og få konkret viden om sorgreaktioner, sorgprocessen, involvering af kollegaer og den svære sorgsamtale. 

Du tilmelder dig samtidig mit nyhedsbrev målrettet ledere, HR og tillidsvalgte, der ønsker gode råd og viden om sorghåndtering på arbejdspladser. Nul spam.